Φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση δε θα έχει πολλές επιλογές αναφορικά με την , αφού οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμούς πολλαπλάσιους από τον πληθωρισμό, πιέζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με την Ημερησία, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει το για ένα τρίμηνο ή ακόμα και έως το τέλος του έτους.

Κρίσιμος ο δημοσιονομικός χώρος

Eαν θα χορηγηθεί στο σύνολο των δικαιούχων ή θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια στους πιο ευάλωτους, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει στη διάθεση του ο υπουργός Οικονομικών για να διαθέσει στη συγκεκριμένη παροχή.

Την ερχόμενη Πέμπτη 15/6 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Μάιο από τα οποία θα κριθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει και θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του market pass, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα έσοδα για έναν ακόμα μήνα κινήθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο.

Τελευταία δόση για άυλες κάρτες

Σημειώνεται ότι όσοι είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ενώ τα νοικοκυριά που προτίμησαν την κατάθεση του επιδόματος στην άυλη κάρτα θα εισπράξουν την τελευταία δόση στις 3 Ιουλίου.

Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Νέο ράλι στις τιμές των τροφίμων

Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ακρίβεια στα τρόφιμα, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο.

Οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κατέγραψαν άνοδο στο 11,6% από το 11,4% του Απριλίου, ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα (18,6%), τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (13,9%) και τα είδη ένδυσης – υπόδησης (11,8%). Σημειώνεται ότι οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται για 24 μήνες στη σειρά, εκ των οποίων τους 14 μήνες με διψήφιο ποσοστό.

Ειδικότερα, μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε:

Ψωμί και δημητριακά (11,1%),
Κρέατα- γενικά (11,9%),
Ψάρια- γενικά (5,2%),
Γαλακτοκομικά και αυγά (18%),
Eλαια και λίπη (15,8%),
Φρούτα – γενικά (2,6%),
Λαχανικά – γενικά (9,7%),
Ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (10,3%),
Λοιπά τρόφιμα (14,2%),
Καφέ – κακάο – τσάι (13,2%),
Μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (12,9%) και
Αλκοολούχα ποτά – μη σερβιριζόμενα (8,3%).

Μεταξύ Μαΐου και Απριλίου συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε:

Ρύζι (5,4%),
Αλεύρι και άλλα δημητριακά (8%),
Χοιρινό (3,4%),
Πουλερικά (1,4%),
Αλλαντικά (3,1%),
Ψάρια- γενικά (0,8%),
Αυγά (4%),
Ελαιόλαδο (4,4%),
Φρούτα νωπά (7,6%),
Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (3,4%),
Πατάτες (4,3%),
Παγωτά (5,3%).

Έρχονται νέες ανατιμήσεις

Παράλληλα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και έρχονται να προστεθούν στη λίστα της ακρίβειας, η οποία, από τις αρχές του χρόνου, περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.500 προϊόντα, σε ποσοστό που ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις τo 20% και σε κάποιες και το 30%.

Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής προϊόντα:

γραβιέρα 33%,
κατεψυγμένες πατάτες 6,5% έως 30%,
μαρμελάδα 20%,
απορρυπαντικό πιάτων 16%,
ελαιόλαδο έως 15%,
χαρτικά έως 15%,
μέλι ανθέων 11%,
μπαχαρικά 10%,
παξιμάδια 10%,
αναψυκτικά 10%,
χυμοί 10%,
τσάι έως 10%,
ελιές 10%,
φυτικό γάλα 9%,
κατεψυγμένα λαχανικά 9%,
γαλακτοκομικά 8%,
χλωρίνη 8%,
ζωοτροφές 7,5%,
στιγμιαίος καφές 7%,
σοκολάτες 6%,
πουρές 5%,
ανθρακούχο νερό 5%,
παιδικές τροφές 4%,
εσπρέσο 2,5%,
ριζογκοφρέτες και
ταχίνι σε ποσοστό 2,5%.

Οι ανατιμήσεις έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στη διάθεσή τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.