Αρκετές είναι τελικά οι ζημιές που καταγράφηκαν από τον ισχυρό των 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη.

Ο σεισμός, αν και με μεγάλο εστιακό βάθος, «ταρακούνησε» το νησί και προκάλεσε ζημιές σε διατηρητέα κτήρια, σε αρκετά ετοιμόρροπα, αλλά και σε σχολεία και δημόσια κτήρια.

Οι ζημιές δεν αφορούν μόνο σε ετοιμόρροπα κτίρια, όπως στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μίνως», ή διατηρητέα κτίρια, όπως το Μέγαρο Κοθρή, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές αλλά και τμήματα μπαλκονιών και σοβάδων που έπεσαν μέσα και έξω από νεότερα, αλλά μη συντηρημένα κτίρια.

Δείτε επίσης 

Το Creta24 κατέγραψε μια σειρά από καταρρεύσεις τμημάτων κτιρίων στο κέντρο του Ηρακλείου.

Το παλιό κτίριο του ΕΦΚΑ στον Άγιο Μηνά, υπέστη φθορές από τον ισχυρό σεισμό, με μεγάλα τμήματα σοβάδων να έχουν πέσει στο εσωτερικό του, ενώ στο κτίριο παρουσιάστηκαν και ρωγμές.

Ζημιές καταγράφηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

Οι θησαυροί του μουσείου έμειναν στη θέση τους, με εξαίρεση κάποια εκθέματα που βρίσκονται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Τα εκθέματα του ισογείου επανατοποθετήθηκαν αμέσως από τους φύλακες του μουσείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΑΜΗ Ιωακείμ Γρυσπολάκη.

Στον πρώτο όροφο του μουσείου, στις προθήκες του οποίου εκτίθενται αντικείμενα της αρχαϊκής περιόδου, υπήρξε μερική μετατόπιση και «ελάχιστη φθορά σε μερικά απ΄τα αντικείμενα αυτά», σύμφωνα με τον κ. Γρυσπολάκη.

Τα ευρήματα αυτά μεταφέρθηκαν ήδη στα εργαστήρια του μουσείου προκειμένου να αποκατασταθούν, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΜΗ, δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προστασίας των σημαντικών εκθεμάτων από τους σεισμούς.

Πρόκειται για έναν προηγμένο μηχανισμό που ανιχνεύει τη σεισμική δόνηση και αστραπιαία εγκιβωτίζει τα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, όπως είναι ο δίσκος της Φαιστού και η θεά των όφεων, σε ένα ασφαλή χώρο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα εκθέματα.