Δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ από 8,5 δισ. συνολικά που αφορούν 100 περίπου μεγάλες επιχειρήσεις ρύθμισε το NPL Forum των τραπεζών, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που υφίστανται σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση δανείων ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι αρμόδιοι, αυτή ακριβώς είναι και η πρόκληση, δηλαδή να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα υπόλοιπα δάνεια.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα στην πρώτη θεματική ενότητα του 11ου Risk Management & Compliance Forum που πραγματοποιήθηκε χθες και μετείχαν οι επικεφαλής των διευθύνσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τρεις συστημικές τράπεζες, δηλαδή η κ. Φ. Ιωάννου (Εθνική) και οι κ.κ. Γ. Γεωργακόπουλος (Πειραιώς), Θ. Αθανασόπουλος (Αlpha Βank), καθώς και ο κ. Τ. Πανούσης της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις FPS, θυγατρικής της Eurobank.

Μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων από τις μικρές οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσα από οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και διαγραφών, είπαν οι υπεύθυνοι των κόκκινων δανείων.

Ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει πιστωτική επέκταση είναι οι ισολογισμοί των τραπεζών να εξυγιανθούν και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Προκειμένου αυτό να γίνει θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος στην καταναλωτική πτώχευση που δίνει δεύτερη ευκαιρία στους πτωχευμένους ιδιώτες και να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση από τους servicers.

Τα τραπεζικά στελέχη μίλησαν για αλλαγή κουλτούρας και μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς μειώθηκαν οι υπαγωγές στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη, ενώ άρχισε να γίνεται αποδοχή ρυθμίσεων που οι τράπεζες προτείνουν.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», οι τραπεζίτες χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη το σχέδιο, αλλά τηρούν επιφύλαξη.

Πιστωτική επέκταση

Στη δεύτερη ενότητα, στην οποία συμμετείχαν οι ανωτέρω τραπεζικές διοικήσεις, τα συμπεράσματα εστιάστηκαν στο γεγονός πως οι τράπεζες πρέπει με κάθε τρόπο να απελευθερώσουν πόρους για πιστωτική επέκταση.

Σύμφωνα με τον κ. Χρ. Μεγάλου, Ceo της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ+0,46% τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να εξορθολογήσουν τα δίκτυά τους με τρόπο υπεύθυνο χωρίς να περιορίζεται το προσωπικό, με εθελουσία έξοδο.

Δεν υπάρχει project που οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν, σημείωσε ο κ. Μεγάλου χαρακτηριστικά, ενώ επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιntrum. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για χορηγήσεις, σημείωσε. Σήμερα τα ενήμερα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη προσεγγίζουν το 100%.

Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών όπως οι εταιρείες Fintech και ο τρόπος με τον οποίον τελικώς θα κινηθούν άλλοι οίκοι διαχείρισης στην αγορά πληρωμών.

Χρεώσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Π. Μυλωνάς, Ceo της Εθνικής Τράπεζας. ΕΤΕ+3,64% «Η Εθνική θα γίνει πιο πελατοκεντρική, πιο ευέλικτη, πιο ελαφριά στη λειτουργία της» δήλωσε.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, οι τράπεζες δεν μπορούν να βγάζουν πλέον έσοδα και κέρδη από τις παραδοσιακές συναλλαγές και πρέπει να προχωρήσουν σε χρεώσεις, πόσω μάλλον όταν υπάρχει κόστος ψηφιοποίησης.

Επίσης επεσήμανε πως οι περισσότερες συναλλαγές πρέπει να γίνονται διαδικτυακά και τα καταστήματα να παίζουν ρόλο συμβουλευτικό.

Εξωδικαστικός

Ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ΑΛΦΑ+1,42% τόνισε την επιτυχία της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Συμπλήρωσε πως οι αποφάσεις του νόμου Κατσέλη έχουν αποτελέσει μπούσουλα για τις προτάσεις των τραπεζών προς υπερήμερους δανειολήπτες, εκτίμησε πως ο «Ηρακλής» θα επιταχύνει την προσπάθεια των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ προσδοκούν αρκετά από τη βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πώληση

O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, σημείωσε πως η πώληση της εσωτερικής μονάδας διαχείρισης των κόκκινων δανείων ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να επικεντρωθεί η τράπεζα στις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Είναι σε εξέλιξη το σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank μετά από αυτό.

Όπως αποδείχθηκε και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη πρακτική, όπως η Ισπανία, τα πράγματα βελτιώθηκαν πολύ στον τομέα αυτόν, συμπλήρωσε.

Διαχείριση κινδύνων

O πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ανέφερε στο 11ο Risk Management & Compliance Forum, πως ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας και αλλού δοκιμάστηκε τα χρόνια της κρίσης με μαθήματα για όλους. Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της διαχείρισης κινδύνων αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησης, που όπως τόνισε είναι θέματα που αφορούν όλες τις εταιρικές μονάδες μιας οικονομίας, εστιάζοντας στη διάρκεια της ομιλίας του στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπου οι εξελίξεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση όσο και στη διαχείριση των κινδύνων είναι ραγδαίες τα τελευταία χρόνια σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Έδωσε έμφαση στην επίτευξη του στόχου για τις μονάδες διαχείρισης κινδύνων να συνεχίσουν την ανεξάρτητη επίβλεψη της διαχείρισης των πόρων των τραπεζών. Παράλληλα όμως, όπως είπε, καλούνται να βοηθήσουν τους ιθύνοντες στις επιχειρηματικές μονάδες να αναλάβουν με υπευθυνότητα τους επιχειρηματικούς κινδύνους με πλήρη ανάγνωση και επίγνωση των κινδύνων που αναλαμβάνουν στα βιβλία της τράπεζας, σύμφωνα με τη naftemporiki.