: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις επιδοτήσεις, την ώρα που ο πληθωρισμός πάει προς αναθεώρηση και θα χρειαστεί και νέα αναθεώρηση των προβλέψεων για τιμάριθμο .

Οι τρεις «όψεις» των επιδομάτων ακρίβειας

Με την τιμή των να σημειώνει άλμα σχεδόν 10% μέσα σε έναν μόλις μήνα πανελλαδικά (από 2,086 ευρώ την Πρωτομαγιά στα 2,284 στις 31/5) και την κυβέρνηση να … «ξεμένει από καύσιμα» στον αγώνα για να ρίξει τις τιμές στην αντλίες των πρατηρίων, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό την ερχόμενη Πέμπτη για να διαπιστώσουν αν θα χρειαστεί και νέα αναθεώρηση των προβλέψεων για τιμάριθμο που θα είναι τελικά πάνω και από 5,6% εφέτος.

Όπως αναφέρει το Newmoney και τίποτα απολύτως να μην είχε αυξηθεί το Μάιο εκτός από και ρεύμα, ο πληθωρισμός θα ξεπερνούσε το 5%!

Ωστόσο ο πληθωρισμός είναι μία πλευρά μόνο πλευράς της ακρίβειας στα . Η άλλη είναι ότι το εμπορικό έλλειμμα: τα καύσιμα εισάγονται σε υπερβολικά υψηλές διεθνείς τιμές και σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στοιχεία που θα δείξουν τεράστια αιμορραγία της χώρας, με έλλειμμα ισοζυγίου καυσίμων το Μάιο ενδεχομένως 3 ή και 4 φορές υψηλότερο από το περσινό!

Ως εκ τούτου, κάθε επιδότηση αγοράς καυσίμων, επιδοτεί και διευρύνει ακόμα περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως έχουν ρίξει το βάρος σε τρεις τομείς:

συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης , επειδή επηρεάζει άμεσα τις τιμές σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά και τις υπηρεσίες για τον καταναλωτή

στην επιδότηση των  γιατί επηρεάζει άμεσα όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

νέα έκτακτα μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, στα οποία η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια Ευρώπης», υπερβαίνοντας το 1,64% αθροιστικά στη διετία 2021-2022 (βάσει στοιχείων ΕΕ έως 6/5/2022).

Μέτρα Στήριξης για την Ενεργειακή ακρίβεια

* δημοσιονομικό κόστος ως ποσοστό του ΑΕΠ

** στην περίπτωση της Ελλάδος ο πίνακας δεν συμπεριλαμβάνει επιπλέον δαπάνες 0,6% του ΑΕΠ που θα καλυφθούν από την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς Ενέργειας

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στοιχεία 6/5/2022)

Παρά το μέγεθος της παρέμβασης και τα πάνω από 4 δισ. ευρώ που συνολικά δαπανά όμως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να «αγοράσει» και να κατεβάσει τον πληθωρισμό.

Αν επιβεβαιωθεί την Πέμπτη ότι και τον Μάιο ήταν διψήφιος (11% και άνω πιθανότατα) ενώ η κρίση στην Ουκρανία θα συνεχίζεται και το καλοκαίρι, τότε ο στόχος μέσο πληθωρισμό 5,6% θα φαντάζει αισιόδοξος, αφού σημαίνει ότι για να επιτευχθεί, στο β΄εξάμηνο θα πρέπει να μην ξεπεράσει ξανά ποτέ το 3% το πολύ.

Πριν από αυτό πάντως, άμεσα από τις επόμενες κιόλας ημέρες αναμένεται ότι ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΔΝΤ θα αρχίσουν σταδιακά αναθεωρούν και τις δικές τους προβλέψεις για τον πληθωρισμό διεθνώς αλλά και για τη χώρα μας –που ήταν όλες πολύ πιο αισιόδοξες μάλιστα από εκείνες της κυβέρνησης.