«Διαψεύστηκαν πανηγυρικά, όσοι προεξοφλούσαν νέες και επένδυαν πολιτικά στην περαιτέρω απώλεια εισοδήματος των συνταξιούχων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει: «Προστατεύουμε το εισόδημα 1,5 εκατομμύριου συνταξιούχων, καθώς δεν θα απομειωθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους», ενώ επισημαίνει ότι επιπλέον 550.000 συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, σταδιακά, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, λόγω επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων ποσών με βάση το ν. 4387/16.

Για την απόφαση του Εuroworking group ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνει ότι «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση έβγαλε οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια και έβαλε τέλος στις αλλεπάλληλες περικοπές που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ότι «ακυρώνουμε μέτρα που επιβλήθηκαν από τους δανειστές», τονίζοντας ότι συνολικά, προστατεύεται και βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση 2.050.000 συνταξιούχων.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί μία προοπτική βελτίωσης για όλους τους Έλληνες. Ισχυροποιεί την οικονομία, στηρίζει την κοινωνία», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τις πρώτες τρεις αποφάσεις για διαγραφή οφειλών, λόγω εύλογης αμφιβολίας, υπέγραψε ο Αν. Πετρόπουλος

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, υπέγραψε τις πρώτες τρεις αποφάσεις, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4554/2018 (130 Α’), με τις οποίες ενεργοποιείται η διαδικασία διαγραφής οφειλών και η απαλλαγή ασφαλισμένων από επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους, κλπ, λόγω εύλογης αμφιβολίας για την υπαγωγή τους στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην φορέων, εξαιτίας της πολυνο?ίας, της πολυπλοκότητας και των συνεχών τροποποιήσεων του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, κατά το παρελθόν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι αποφάσεις αφορούν:

Οφειλές νέων ασφαλισμένων (για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά) σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς οι οποίοι δεν προέβησαν σε επιλογή ασφαλιστικού φορέα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης. Ως μοναδικό κριτήριο εξέτασης των αιτημάτων των ασφαλισμένων τίθεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα.

Οφειλές που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ, λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων των ασφαλισμένων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση σε έναν φορέα για την ίδια δραστηριότητα.

Οφειλές που δημιουργήθηκαν στον πρώην ΟΑΕΕ για την παράλληλη απασχόληση δημοσιογράφων-ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ). Κριτήριο για την εξέταση των αιτημάτων ορίζεται η πλήρης ασφάλιση στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την ίδια δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις:

Η αίτηση των ασφαλισμένων θα γίνεται ηλεκτρονικά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπου ετοιμάστηκε η σχετική πλατφόρμα διαγραφής οφειλών. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι διαγραφές, πέραν της κύριας, θα αφορούν αναλογικά και τους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, όπου προβλέπονται.

Για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει, ακόμη και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις για τις οποίες οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας.

Μέχρι την έκδοση απόφασης διαγραφής, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.

«Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων θα συνεχιστεί για επιπλέον κατηγορίες ασφαλισμένων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.