Συνάντηση με εκπροσώπους της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος  είχε ο υπουργός Υγείας, , εν όψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με την Ένωση των παθολόγων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής σημεία:

1. Ο Υπουργός συναίνεσε στην πρόταση της ΕΕΠΕ να δύναται να είναι προσωπικός γιατρός και ιδιώτης μη συμβεβλημένος και να αμείβεται ιδιωτικά από τον ασθενή που θα τον επιλέξει και θα έχει την ευθύνη του ιατρικού φακέλου του ασθενούς.

2. Πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας θα έχουν όλοι οι γιατροί αλλά θα συμπληρώνεται μόνο από τον προσωπικό ιατρό για τον κάθε ασθενή.

3. Δεν τίθεται θέμα clawback – rebate ή θέσπισης κριτηρίων ISO για παθολογικά ιατρεία.

4. Το μέτρο της αναγκαστικής και υποχρεωτικής εφημέρευσης δεν θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα για τους συμβεβλημένους, αλλά θα γίνεται μόνο και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις αφού πρώτα εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα και κυρίως σε άγονες περιοχές. Η τυχόν συμμετοχή συμβεβλημένου ιατρού στο ΕΣΥ δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υγειονομικού Κέντρου όπου θα κληθεί να συνδράμει.

5. Δεν τίθεται θέμα διακοπής δυνατότητας για κανένα λόγο.

6. Οι κατ’ οίκον επισκέψεις θα είναι εκτός σύμβασης για τους συμβεβλημένους και επίσης θα τεθεί πλαφόν επισκέψεων ανά ασθενή με βάση ηλικιακά κριτήρια. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς θα δικαιούνται συχνότερα ραντεβού από τους νεότερους αφού έχουν μια υγειονομικά πιο εύθραυστη υγεία με συχνή παρουσία υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων.

7. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα ενταχθούν και ορισμένες κατηγορίες ειδικών ιατρών εκτός παθολόγων, οι οποίοι θα παρακολουθούν τους πάσχοντες αποκλειστικά από συγκεκριμένο χρόνιο νόσημα που αφορά το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας τους.

8. Ο Υπουργός ανέφερε και περιέγραψε τους σχεδιασμούς του για αξιοπρεπείς αμοιβές στους συμβεβλημένους ιατρούς και η ΕΕΠΕ δηλώνει πεπεισμένη ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις αυτές.

9. Η ΕΕΠΕ κρίνει ότι υιοθετήθηκαν πολλές από τις απόψεις της, οι οποίες είχαν κατατεθεί προ διετίας στο υπουργείο Υγείας όπως για παράδειγμα η δημιουργία του θεσμού του προσωπικού ιατρού, η πρόσβαση και δημιουργία ατομικού φακέλου ασθενών και η δημιουργία ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.

10. Η ΕΕΠΕ τέθηκε στη διάθεση του Υπουργείου για να συμβάλλει όπου χρειαστεί στην επίλυση των όποιων προβλημάτων εμφανίζονται κατά την πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού της ΠΦΥ, αφού θεωρεί ότι ο παθολόγος αποτελεί τον πυλώνα και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.