Προς "μονομερή" ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/03/2019 - 08:07 | Author: Newsroom Ipaidia

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρύθμιση για την προστασία της ως την Παρασκευή, στη βάση της συμφωνίας της με τις τράπεζες, αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά την αδυναμία εξεύρεσης συμφωνίας με τους δανειστές, αν και η κυβέρνηση αναφέρει ότι επιδίωξή της είναι να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου.

Οι ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Πάντως, σύμφωνα με το euro2day, οι Βρυξέλλες ήταν ενήμερες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, με κοινοτικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι «ξέραμε ότι αργά ή γρήγορα το νομοσχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα κατατίθετο στη Βουλή». Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί από την Αθήνα για την πρόθεση της τελευταίας να καταθέσει το σχέδιο νόμο πριν από τις 25 Μαρτίου, οπότε και συνεδριάζει το EwG. «Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχίζονται μέχρι και το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλιου στο Βουκουρέστι, η κυβέρνηση θα το κατέθετε με τις διαπραγματεύσεις, όμως, να συνεχίζονται καθώς δεν υπάρχει συμφωνία», υποστηρίζει.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι ήδη υπάρχει πρόοδος σε δευτερεύουσες παραμέτρους του νέου πλαισίου. Ωστόσο, είπαν ότι οι θεσμοί εμμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά του αριθμού των «κόκκινων» δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ενστάσεις και ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για το νέο σχήμα τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχουν ληφθεί και ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν οδηγήσει στην εξαίρεση των κακοπληρωτών.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία έως το Euro Working Group, το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές δεν το απέκλεισαν, επισημαίνοντας, πάντως, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφεραν, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τη Δευτέρα.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso