Πίνακας περιεχομένων

Δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη προκήρυξη 1Γ/2025 του (ΦΕΚ 14/17.04.2025, τ. Α.Σ.Ε.Π.), η οποία ενεργοποιεί τη διαδικασία για τη συμμετοχή στον νέο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό κατάταξης υποψηφίων Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής (ΤΕ) Εκπαίδευσης. Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας που προβλέπει ο ν. 4765/2021 και οδηγεί στη σύνταξη πίνακα βαθμολογίας ανά κλάδο και ειδικότητα, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε μελλοντικές προκηρύξεις πρόσληψης στο Δημόσιο.

Η συμμετοχή στον αφορά όσους πληρούν τα γενικά και τυπικά προσόντα που αναφέρονται στην προκήρυξη και επιθυμούν να ενταχθούν σε πίνακες κατάταξης για θέσεις μόνιμου ή αορίστου χρόνου προσωπικού. Η γραπτή εξέταση αποτελεί βασικό κριτήριο για την ένταξη των υποψηφίων σε σχετικές προκηρύξεις που θα εκδοθούν στη συνέχεια, εφόσον πληρούν και τα επιπλέον προσόντα κάθε θέσης (όπως π.χ. γνώση Η/Υ ή ξένης γλώσσας).

Δείτε εδώ

Ποιες ειδικότητες περιλαμβάνει η προκήρυξη ΑΣΕΠ 1Γ/2025

Ο διαγωνισμός αφορά πλήθος ειδικοτήτων των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Διοικητικοί και Οικονομικοί κλάδοι (π.χ. ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ΠΕ Οικονομολόγων)
  • Γεωτεχνικές ειδικότητες (ΠΕ Γεωπόνων, Κτηνιάτρων, Ιχθυολόγων, Δασολόγων)
  • Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων (Πολιτικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Χημικοί, κ.ά.)
  • Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κοινωνιολόγοι, Διοίκηση Τουρισμού)
  • Υγειονομικές ειδικότητες (Διαιτολόγοι, Εργοθεραπευτές, Επόπτες Δημόσιας Υγείας)
  • Ειδικότητες Επικοινωνίας και Πληροφορικής, Μεταφραστών, Διεθνών Σχέσεων και πολλών ακόμη

Όλα τα απαιτούμενα πτυχία και τυχόν επιπλέον προσόντα (π.χ. επαγγελματικές άδειες) περιγράφονται αναλυτικά στο Κεφάλαιο Α΄ του ΦΕΚ.

Η διαδικασία επιλογής ΑΣΕΠ

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει γραπτή εξέταση, μέσω της οποίας οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε πίνακα βαθμολογίας ανά ειδικότητα. Ο πίνακας αυτός αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε επόμενες στοχευμένες προκηρύξεις που θα εκδοθούν από το ΑΣΕΠ, βάσει του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.

Η κατάταξη δεν συνεπάγεται άμεση πρόσληψη, αλλά λειτουργεί ως φίλτρο για τη δεύτερη φάση, όπου θα απαιτείται η προσκόμιση και των πρόσθετων προσόντων κάθε θέσης (όπως γνώσεις ξένων γλωσσών, πιστοποιητικά Η/Υ κ.λπ.).

Προκήρυξη ΑΣΕΠ 1Γ/2025: Πότε και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

ΑΣΕΠ: Πώς γίνεται η υποβολή των αιτήσεων

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ (), με χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet. Οι αιτήσεις ξεκινούν την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 και ώρα 08:00 και λήγουν την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 και ώρα 14:00.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να επιλέξουν την περιφερειακή ενότητα στην οποία επιθυμούν να εξεταστούν, σύμφωνα με τους αναφερόμενους κωδικούς στο Παράρτημα Β΄. Κατά την υποβολή της αίτησης, απαιτείται η πληρωμή παραβόλου συμμετοχής. Η μη καταβολή του παραβόλου εντός προθεσμίας οδηγεί σε απόρριψη της αίτησης.

Το σύνολο των οδηγιών για τη σωστή συμπλήρωση της αίτησης και την επισύναψη ψηφιακών αρχείων (όπου απαιτείται) περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Β΄ της προκήρυξης.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με το Κεφάλαιο Α΄ και το Παράρτημα Α΄ του ΦΕΚ, οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν:

  • Τα γενικά προσόντα διορισμού (π.χ. ιθαγένεια, λευκό ποινικό μητρώο)
  • Τον προβλεπόμενο τίτλο σπουδών για την ειδικότητα που δηλώνουν
  • Όπου προβλέπεται, επιπλέον επαγγελματικά δικαιώματα ή άδειες άσκησης επαγγέλματος

Όλες οι προϋποθέσεις αναφέρονται αναλυτικά ανά ειδικότητα στο ΦΕΚ και αποτελούν απαραίτητα κριτήρια για τη νομιμότητα της συμμετοχής.

Ειδικές πρόνοιες για υποψηφίους με αναπηρία

Το Κεφάλαιο Γ΄ του ΦΕΚ προβλέπει ειδική διαδικασία για την εξέταση υποψηφίων με αναπηρία ή έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων. Η διαδικασία προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εξεταζόμενου και διασφαλίζει ίσους όρους συμμετοχής, σύμφωνα με τις αρχές προσβασιμότητας και μη διάκρισης.

Δείτε επίσης