«Για μένα το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τον Αύγουστο ως ορόσημο για την ελληνική οικονομία, αλλά δέκα και είκοσι χρόνια μπροστά και το τί θέλει να κάνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και ανταγωνιστική και κοινωνικά δικαιότερη. Το έχει καταφέρει η Ολλανδία, το βλέπετε και στην Εσθονία, η οποία ξεκίνησε από πολύ χαμηλά», δηλώνει ο πρέσβης της Ολλανδίας Κασπάρ Βέλντκάμπ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με αφορμή την εκδήλωση που οργάνωσε χτες το Orange Grove, με επίσημη ομιλήτρια την Πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Καλιουλάιντ, με θέμα τη συμβολή των startups στην ανάπτυξη, ο ολλανδός πρέσβης, οικοδεσπότης της εκδήλωσης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους ταλαντούχους έλληνες startuppers που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, αλλά και για τη δουλειά που κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια το Orange Grove, η διεθνής θερμοκοιτίδα startup που αποτελεί πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας, όπως τονίζει, είναι να βάλει φρένο στο brain drain και να αιμοδοτήσει την ελληνική οικονομία με μια γενιά νέων επιχειρηματιών και νέων ιδεών.

Η Ελλάδα υπογραμμίζει, έχει πολλά να διδαχθεί από το «ψηφιακό θαύμα» που έχει επιτύχει η Εσθονία, γενέτειρα του Skype, της e-governance αλλά και της e-residence, προσελκύοντας επενδυτές απ΄όλο τον κόσμο.

Η συνέντευξη του ολλανδού πρέσβη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Νίνα Μελισόβα

-Τί πιστεύετε ότι χρειάζεται η ελληνική οικονομία;

 

-Ακούμε καθημερινά στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, τί γίνεται στο eurogroup, τί γίνεται στο IMF, τί γίνεται με την έξοδο από το bail out πρόγραμμα, θέματα πολύ σημαντικά, αλλά αν θέλουμε πραγματικά να ανακάμψει η οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο, χρειάζεται επιχειρηματικότητα, καινοτομία, εμπορευματοποίηση, χρειάζονται νέες ιδέες οι οποίες να λειτουργήσουν.

Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε την πλατφόρμα για να αναπτυχθούν.

 

-Σε ποιο τομέα πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την Εσθονία.

 

-Η Εσθονία είναι πολύ προχωρημένη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση ( e- governance) και η πορεία της μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μια μικρή χώρα που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια όταν ανεξαρτοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση και ήταν πολύ φτωχή με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Για να αναζωογονήσεις την οικονομία χρειάζεσαι πολλές μικρές startups. Κάποιες εξαγοράζονται, κάποιες ενσωματώνονται σε μια μεγάλη εταιρία και κάποιες άλλες γίνονται πόλος επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε το δημιουργικό περιβάλλον των startups.

Μεγάλες πολυεθνικές όπως η Philips είναι πλέον ανοιχτές στις startups, ερευνητικά κέντρα στην Ολλανδία που ήταν κάποτε δύσκολο ακόμη και να μπεις, τώρα είναι ανοιχτά, γεμάτα startups και δημιουργικά άτομα. Πρόκειται για μια νέα ενδιαφέρουσα γενιά.

Η Ελλάδα έχει πολλούς ταλαντούχους νέους και υπάρχουν εταιρίες δισεκατομμυρίων που έχουν αρχίσει να προσέχουν τις ελληνικές startups γιατί μπορεί να αποφέρουν περισσότερα κέρδη απ αυτές της Γερμανίας που εξαγοράζονται στην ίδια τιμή.

 

-Στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων;

-Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μια συμβιβαστική λύση τόσο μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, όσο και μεταξύ των Ευρωπαίων, ως προς την ελάφρυνση του χρέους καθώς και ως προς το πλαίσιο μετά την έξοδο από το οικονομικό πρόγραμμα, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και να μην επιστρέψει στα παλιά. Αυτό θέλουμε να δούμε και μερικές χώρες πιστεύουν ότι κάποιες αιρεσιμότητες πρέπει να συνδεθούν με την ελάφρυνση του χρέους και τους μηχανισμούς της ελάφρυνσης του χρέους.

Αυτό που θεωρώ εγώ σημαντικό είναι να μην βλέπουμε μόνον τον Αύγουστο, ως την ημερομηνία που η Ελλάδα θα σταθεί στα δικά της πόδια, πρέπει να δούμε δέκα χρόνια από τώρα, είκοσι χρόνια από τώρα, τί θέλει να γίνει η Ελλάδα με όρους ανταγωνιστικότητας. Μπορείτε να γίνετε ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί και συμπεριληπτικοί κοινωνικά. Κοιτάξτε την Ολλανδία. Η Ολλανδία βρίσκεται στην τέταρτη σειρά της παγκόσμιας κατάταξης από πλευράς ανταγωνιστικότητας. Είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό. Την ίδια στιγμή είμαστε μια πολύ συμπεριληπτική κοινωνία. Οι διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ολλανδία είναι μικρότερες απ ότι στην Ελλάδα.

Αυτό είναι δυνατόν να γίνει και στην Ελλάδα. Ασφαλώς έχουμε διαφορετική ιστορία, διαφορετικό υπόβαθρο, επηρεαστήκαμε από την κρίση πολύ λιγότερο απ΄ότι η Ελλάδα δεν μπορώ να κάνω άμεσες συγκρίσεις , αλλά είναι δυνατόν να φτιάξετε μια οικονομία που είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστική και κοινωνικά συμπεριληπτική . Μπορούμε να βρούμε τέτοια παραδείγματα, όχι μόνον στην Ολλανδία, που είχε υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε χώρες όπως η Εσθονία η οποία ξεκίνησε από πολύ χαμηλά.

 

-Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει το Orange Grove;

 

-To Orange Grove δημιουργήθηκε από τον προκάτοχό μου πριν τέσσερα χρόνια για να παράσχει ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας στους νέους έλληνες επιχειρηματίες, για να αναχαιτίσει το κύμα του brain drain και να καταδείξει ότι χρειαζόμαστε μια νέα γενιά επιχειρηματιών στην Ελλάδα, με ένα άλλο στυλ. Τώρα το Orange Grove είναι μια πλήρης θερμοκοιτίδα, παρέχει στους startuppers υπηρεσίες λογιστικές, γραμματειακές, έχουμε δίκτυο mentoring με ανταλλαγές εμπειριών από άλλες εταιρίες και με άλλες χώρες. Οχι μόνον με την Ολλανδία αλλά και με χώρες, όπως η Εσθονία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Χιλή, η Πολιτεία της Καλιφόρνιας.

 

-Ποιο είναι το δυναμικό των startups που φιλοξενούνται στο Orange Grove;

 

– Από το Orange Grove, ξεκίνησαν γύρω στις 160 εταιρίες startups και λειτουργούν εδώ 32. Κάθε χρόνο υποδεχόμαστε νέες σειρές, κάποιες απ αυτές ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κάποιες συνεχίζουν. Αυτές που πέτυχαν και δημιούργησαν θέσεις εργασίας – συνήθως από 10 ως 20 εργαζόμενους – έχουν πλέον τα δικά τους γραφεία αλλά παραμένουν εντός της κοινότητας του Orange Grove, όπου βοηθάει ο ένας τον άλλο παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Στήριξη υπάρχει και στις αποτυχίες γιατί δεν πάνε όλα τέλεια. Ακόμη όμως κι αν αποτύχεις, έχεις μάθε πολλά. Αν δουλέψεις εδώ για δύο χρόνια μια startup και στο τέλος ανακαλύψεις ότι η αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχθεί την ιδέα σου και σταματάς τη λειτουργία της εταιρίας σου, αυτά τα δύο χρόνια στο Orange Grove έχεις μάθει πολύ περισσότερα από ότι σε ένα ακριβό αμερικανικό business school.

Ακόμη και η αποτυχία είναι μέρος της καινοτομίας.