Εκδικάστηκε την Παρασκευή 01/2/2019 από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση που αφορούσε στο 13ο και 14ο μισθό των Δημοσίων Υπαλλήλων, που περικόπηκαν με τον Ν.4093/12.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο προσεχές διάστημα.

Ως συνήθως οι αποφάσεις του ΣτΕ δημοσιεύονται σε χρόνο τεσσάρων έως έξι μηνών.

Αν, όμως, κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία προσδιορίστηκε η δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ, φαίνεται ότι ο χρόνος δημοσίευσης θα είναι συντομότερο, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), κατά τη συζήτηση των υποθέσεων, η Εισηγήτρια κυρία Φιλοπούλου ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υποστήριξε την άποψη και εισηγήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι που κατήργησαν τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων (Δώρο Πάσχα, Δώρο Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) και γι’αυτό πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά και να τους καταβάλλονται εφεξής (“ex nunc”).

Μέχρι 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018 είναι το ποσό των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα που διεκδικούν όχι μόνο οι εν ενεργεία υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και όλοι οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων + 250 δώρο Πάσχα + 250 επίδομα άδειας) που έγινε με τον νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική.

Οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον ν. 3833/10 και τον ν. 3845/10 είχαν κριθεί με παλιότερη απόφαση του 2015, του ΣτΕ, συνταγματικές.

Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ως και το 2018, το ποσό ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για την πρόταση της εισηγήτριας – δικαστή στο ΣτΕ όπου συζητείται το θέμα των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων εξέφρασε, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος.

Νοµικοί που ασχολούνται µε αυτό το κρίσιµο για τους δηµοσίους υπαλλήλους (αλλά και για το υπουργείο Οικονοµικών) θέµα βλέπουν ως πιο ισχυρό σενάριο την επανάληψη της θέσης που διατύπωσαν η Ολοµέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, αλλά και η Ολοµέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, µε την υπ’ αριθµόν 1277/2018 απόφασή της, κρίνοντας τις περικοπές των δώρων των συνταξιούχων αντισυνταγµατικές.