, και , ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή ακόμα και κονσόλες παιχνιδιών μπορούν να πωλούνται χωρίς , εφόσον αγοράζονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση. Η διάταξη ισχύει από τον Αύγουστο του 2017, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστή.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Πρακτικά ο ΦΠΑ δηλώνεται τόσο στις εισροές όσο και τις εκροές ΦΠΑ από τον αγοραστή και ουσιαστικά «μηδενίζεται». Ο πωλητής που παραδίδει τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν χρεώνει φόρο στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδει και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».

Τις επόμενες ημέρες θα βγει στον «αέρα» η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του άρθρου 39α του ΦΠΑ σχετικά με την αντίστροφη χρέωση στην αγορά κινητών, laptop tablet κ.λπ.

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε:

α) εάν είστε «Αγοραστής» να εγγραφείτε και να συμπληρώσετε τα στοιχεία τα δικά σας και των εκπροσώπων σας για να πραγματοποιήσετε συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσετε κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλετε ΦΠΑ στον «Πωλητή».

β) εάν είστε «Πωλητής» να επιβεβαιώσετε την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «Εκπροσώπου» να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσετε μια συναλλαγή του άρθρου 39α.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ:

* Για τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, μπορούν να εκδοθούν ειδικοί κωδικοί πρόσβασης, να εγκατασταθεί το πρόγραμμα που διατίθεται, να γίνει η απαιτούμενη εκπαίδευση και προσαρμογή των διαδικασιών και να γίνουν δοκιμαστικές εγγραφές, εξουσιοδοτήσεις και συναλλαγές.

* Στη δοκιμαστική περίοδο δεν θα αποστέλλονται μηνύματα στη γραμματοθυρίδα στο TAXISnet.