Πώς οι πλειστηριασμοί θα αλλάξουν τον χάρτη των εισοδημάτων στην Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες ανακατανομές εισοδήματος που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αναμένεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια κρίσης. Ο λόγος; . Μπορεί μέχρι στιγμής ο ρυθμός των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων να είναι μικρός, σύμφωνα όμως με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξουν» με δυναμική τσουνάμι για την επίτευξη των μνημονιακών δεσμεύσεων και στόχων.

Οι στόχοι των τραπεζών και οι δεσμεύσεις που η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές είναι πολύ συγκεκριμένες και αυτό θα φανεί στο άμεσο διάστημα. Και μπορεί προς το παρόν τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί θεωρούνται «μετρημένα» αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατακόρυφα καθώς για να βγει ο σχεδιασμός των τραπεζών θα πρέπει να εκποιούνται 2.000-3.000 ακίνητα ανά μήνα μέχρι το φθινόπωρο του 2018.

Με απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα χιλιάδες ακίνητα θα αλλάξουν χέρια. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, πολλά από τα ακίνητα αναμένεται να αγοραστούν από τις ίδιες τις τράπεζες κάτι που θα γίνει αφενός για να προστατευτούν οι τιμές των ακινήτων από την κατάρρευση αλλά και για να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ίδια να οδεύσουν προστατευμένα στα stress test.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το θέμα των “κόκκινων” δανείων αποκτά μια πιο πλήρη εικόνα. Yπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για «πώληση» κόκκινων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 104 δισ. ευρώ) έως το τέλος του 2019. Ενώ ο SSM ενόψει των νέων stress tests έχει ενημερώσει πως οι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα προσμετρηθούν (θετικά) στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης και επιτάχυνσης του «ξεφορτώματος» κόκκινων δανείων από το 2018 πληθαίνουν και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων. Οι 4 συστημικές τράπεζες ανεβάζουν ρυθμούς στην πώληση κόκκινων τα οποία αγοράζουν μαζικά ξένα funds και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.

Στην αγορά μεγάλων πακέτων που συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον έχουν προχωρήσει ήδη αμερικάνικα, ιταλικά, σκανδιναβικά ακόμη και τσέχικα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Αδεια από την ΤτΕ (νόμος 4354/2015), μέχρι ώρας έχουν πάρει οι Αltamira Asset Management, η doBank, η UCI Ελλάς, η Union de Creditos Inmobiliarios, η οποία δραστηριοποιείται στις αγορές της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βραζιλίας, είναι θυγατρική του γαλλικού τραπεζικού ομίλου BNP Paribas, η Resolute Asset Management η οποία αποτελεί θυγατρική της ομώνυμης αγγλικής εταιρείας, η Independent Portfolio Management η οποία αποτελεί θυγατρική της Alvarez and Marsal.

Η B2KAPITAL η οποία είναι θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding, η Cepal, σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank, η FBS, που είναι θυγατρική του ομίλου της Eurobank, η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, θυγατρική της τράπεζας Αττικής και η Pillarstone, που αποτελεί σύμπραξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σε συνεργασία με την Alpha Bank και τη Eurobank.

ip[
Exit mobile version