Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι θεσμοί θα πάνε στην Αθήνα πολύ σύντομα για να διαπραγματευτούν με την Αθήνα.

Η Αθήνα δεν έχει υποχρέωση να νομοθετήσει μέτρα για να γυρίσουν οι θεσμοί και αν και όταν νομοθετήσει, θα έχει και το δικαίωμα να νομοθετήσει και αντίστροφα, αναδιανεμητικά μέτρα για την περίπτωση που οι στόχοι ξεπεραστούν. Οι Υπουργοί δεν ξεκαθάρισαν επίσης το για πόσα χρόνια θα κρατηθεί ο στόχος του 3,5% – κάτι που θα αποφασιστεί μόνο μετά την σύναψη της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά, με τρόπο όμως που θα λαμβάνει υπόψιν τις βέλτιστες κοινοτικές πρακτικές.

Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει έτσι κι αλλιώς σε ένα “σημαντικό πακέτο μέτρων περιλαμβανομένων των φορολογικών και των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων”.

Το eurogroup επιπλέον δεσμεύθηκε, όταν όλα τα υπόλοιπα έχουν συμφωνηθεί να “επισφραγίσει” και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους, που “έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Μάρτιο”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, οι υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει μια μετατόπιση από τα αμιγώς δημοσιονομικά μέτρα, “στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις”.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν έχουμε ακόμα μια πλήρη “πολιτική συμφωνία, αλλά οι θεσμοί έχουν αρκετή εμπιστοσύνη για να γυρίσουν πίσω”, κάτι το οποίο είναι εξίσου σημαντικό. “Θα τους επιτρέψουμε να κάνουν τη δουλειά επί του εδάφους”, σημείωσε ο Πρόεδρος εξηγώντας ότι πρέπει να συνομολογηθεί τώρα ένα SLA- staff level agreement (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού) και μετά “θα δούμε το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης”

Σε σχέση με το χρόνο που απομένει στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας, όμως η αίσθηση του επείγοντος προέρχεται από την εμπιστοσύνη, αν θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη”.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι “είχαμε μια παραγωγική και δημιουργική συζήτηση για την Ελλάδα”, ενώ συνομολογήθηκαν οι όροι για “για την επιστροφή και των 4 θεσμών στην Αθήνα για να φτάσουν σε staff level agreement”.

Η Κομισιόν επιμένει σε μια ισορροπημένη συμφωνία , είπε ο Επίτροπος τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να δει ένα φωτεινό σημάδι στο τούνελ της λιτότητας.

Εξήγησε δε, ότι τα επόμενα δημοσιονομικά μέτρα θα είναι για να διασφαλίσουν τις επιφυλάξεις των θεσμών, καθώς “έχουμε ακόμα να κλείσουμε την απόσταση στις εκτιμήσεις”, αλλά “όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος”.

Τέλος, ο Επίτροπος ανακοίνωσε και προσπάθειες για ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα με στροφή σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί δημόσια αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δήλωσε ότι η ανάπτυξη θα είναι 2, 7 και 3,1 τα επόμενα έτη, είπε πως τα δημοσιονομικά δεδομένα δείχνουν ότι πάνε καλύτερα, και εξήγησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 έφτασε το 2% (αντί για 0,5%) και αν το επιβεβαιώσει η eurostat, τότε θα έχει ξεπεράσει ήδη το 1,75% του 2017 και θα είναι κοντά στο να φτάσει το στόχο του 2018.