Κοντά στο νήμα των τεράστιων υποχρεώσεων ύψους 7,4 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια για τον Ιούλιο φαίνεται ότι θα εκταμιευτεί η δόση των 7,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM αναμένεται να δοθεί σε συνεδρίαση μετά και το Eurogroup της Δευτέρας, η οποία προσδιορίζεται στις 13 ή τις 14 μήνα, και αφού η Ελλάδα έχει κριθεί ότι και τυπικά έχει ολοκληρώσει τα 140 στα… 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Στις σημερινές διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που θα έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η μία σε επίπεδο υπουργών (board of governors) και η άλλη σε επίπεδο κατώτερων στελεχών (board of directors), θα οριστικοποιηθεί το τι ακριβώς θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για το διάστημα που μεσολαβεί πριν από την τελική απόφαση.

Πληροφορίες θέλουν σε εκκρεμότητα να είναι δύο βασικά νομικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τη νομική γνώμη για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019, τις οποίες έχει ζητήσει από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου το ΔΝΤ.

Το δεύτερο εξίσου δύσκολο θέμα είναι να έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί σε τρία στελέχη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (έναν Ισπανό, έναν Ιταλό και έναν Σλοβάκο) για το sale & lease back 28 ακινήτων του Δημοσίου το 2013. Πριν από λίγες ημέρες ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών κατά των τριών στελεχών που ήταν διορισμένα από την Κομισιόν. Ωστόσο, για να παύσει οριστικά η δίωξη, θα πρέπει να συνεδριάσει ο Αρειος Πάγος και να κάνει αποδεκτή την αίτηση αναίρεσης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Το θέμα είχε θέσει ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, το καλοκαίρι του 2016, αλλά μάλλον αγνοήθηκε. Στο τελευταίο Eurogroup το επανέφερε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίζ ντε Γκίντος απειλώντας με βέτο κατά της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα αν δεν λήξει οριστικά το θέμα.

Ανοιχτά είναι και άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, όπως η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, η κατηγοριοποίηση των οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία και κάποια προκαταρκτική λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Εκτός προαπαιτουμένων μεν αλλά εντός του ενδιαφέροντος των δανειστών είναι και το θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας που ετοιμάζεται να μονιμοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα δεν μπορεί να μπλοκάρει την καταβολή τη δόσης, αλλά είναι ενδεχόμενο να ενταχθεί στα 113 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Πετούν το μπαλάκι στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης , οι Ευρωπαίοι αναμένουν και την επιβεβαίωση του ΔΝΤ ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να περάσει η διαδικασία στην τελευταία φάση, δηλαδή την εκταμίευση της δόσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, κατέληξε.

Η εκτίμηση που επικρατούσε χθες ήταν ότι η εκταμίευση θα αποφασιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ πιθανή θεωρείται η ημερομηνία της 10ης Ιουλίου, δεδομένου ότι την ημέρα εκείνη συνεδριάζει και το Εurogroup στις Βρυξέλλες, συνεπώς θα βρίσκονται εκεί και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ.

Στη βελγική πρωτεύουσα αποδίδουν την ολιγοήμερη καθυστέρηση στο γεγονός ότι ο όγκος των προαπαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ήταν πολύ μεγάλος. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουνίου, που λήφθηκε η απόφαση για την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είχαν δώσει ακριβή ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης, απλώς την τοποθέτησαν χρονικά στις αρχές Ιουλίου.

Ο τρόπος εκταμίευσης

Οπως είναι γνωστό, το ύψος της δόσης που συνοδεύει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανέρχεται συνολικά σε 8,5 δισ. ευρώ. Τώρα θα δοθούν τα 7,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ αφορούν πληρωμή ληξιπρόθεσμων. Με τα 6,9 δισ. ευρώ και περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τα αποθεματικά του Δημοσίου θα καλυφθούν 6,6 δισ. ευρώ σε χρεολύσια και 800 εκατ. ευρώ τόκων για τον Ιούλιο. Το πιο βαρύ τετραήμερο του μήνα θα είναι αυτό από τις 17 έως τις 20 του μήνα. Στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν 2,2 δισ. ευρώ για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014. Στις 18 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ. Στις 20 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν δύο ομόλογα προς την ΕΚΤ, το ένα 2,45 δισ. και ένα δεύτερο 1,45 δισ. ευρώ. Το καλό είναι ότι μετά τον Ιούλιο οι μέσες μηνιαίες ανάγκες για τοκοχρεολύσια περιορίζονται στα 780 εκατ. ευρώ.