Ποιός πρέπει να δηλώνει τη φοιτητική κατοικία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/02/2019 - 09:06 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις πλησιάζει και ήδη οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν να ετοιμάζουν τα σχετικά παραστατικά προκειμένου να είναι έτοιμοι όταν θα περάσουν το κατώφλι του λογιστή ή θα ξεκινήσουν από μόνοι τους να συμπληρώνουν την φορολογική τους δήλωση.

Ένα από τα σημεία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτή της κατοικίας και πως δηλώνεται από τους φοιτητές.

Έτσι την κατοικία που μισθώνει θα πρέπει να δηλώσει φέτος ο φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του στην περίπτωση που θα υποβάλλει φέτος τη δική του φορολογική δήλωση.

Ακόμη και αν το ενοίκιο της κύριας κατοικίας το πληρώνουν οι γονείς του, ο φοιτητής θα πρέπει να δηλώσει ο ίδιος τη μισθωμένη κατοικία του στον πίνακα 5 των τεκμηρίων της φετινής φορολογικής δήλωσης. Με τις περισσότερες φοιτητικές κατοικίες να έχουν εμβαδόν από 30 έως 80 τ.μ, το τεκμαρτό εισόδημα για αυτές κυμαίνεται από 1.200 ευρώ – 3.200 ευρώ.

Στο τεκμήριο της κατοικίας θα προστεθεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο του αυτοκινήτου αν διαθέτει στο όνομά του.

Τα τεκμαρτά εισοδήματα των φοιτητών, θα φορολογηθούν με την φορολογικήκλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ για τους άγαμους. Όμως για να ισχύσει το αφορολόγητο, οι φοιτητές θα έπρεπε να είχαν προνοήσει το 2018 και να είχαν αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 10% των τεκμαρτών εισοδημάτων τους.

Το ποσό των αποδείξεων θα το δηλώσουν για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο. Αν δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις οι φοιτητές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με το πέναλτι φόρου 22%.

Δήλωση κατοικίας από το γονιό

Εάν ο φοιτητής δεν είχε αποκτήσει το 2018 πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα τότε θεωρείται εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας του. Στην περίπτωση αυτή, η φοιτητική κατοικία πρέπει να δηλώνεται ως δευτερεύουσα από το γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο διαβίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο. Αυτό όμως για τον υπόχρεο γονέα σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας. Αν δεν καλύπτεται από τα εισοδήματά του, κινδυνεύει να πληρώσει έξτρα φόρο στην διαφορά που θα προκύψει.

Παράδειγμα

Φοιτητής 21 ετών σπουδάζει στην Πάτρα και κατοικεί σε μισθωμένη κατοικία60 τ.μ. Έχει στο όνομα του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών 7ετίας. Θα υποβάλλει μόνος του φορολογική δήλωση και θα έχει:

Τεκμήριο για το Ι.Χ.: 2.800 ευρώ
Τεκμήριο κατοικίας: 2.400 ευρώ
Ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης: 3.000 ευρώ.

Συνολικό τεκμαρτό εισόδημα: 8.200 ευρώ.

Φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών

Για να μην πληρώσει φόρο θα πρέπει να είχε το 2018 αποδείξεις 820 ευρώ.

Αν λείπουν αποδείξεις θα πληρώσει πέναλτι φόρου 22%.

Loading...


  • europalso   ideascentral