Ποιοί τραπεζικοί λογαριασμοί μπαίνουν φέτος στο «μάτι» της Εφορίας

Αυτόματους ελέγχους στους εκατομμυρίων φορολογουμένων θα πραγματοποιήσει η εφορία, αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για το φορολογικό έτος 2019.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, στο επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν αφενός όσοι φορολογούμενοι αναγράφουν στους κωδικούς του εντύπου Ε1 διαφορετικά στοιχεία από εκείνα που κοινοποιούν στο taxisnet, τράπεζες και άλλοι φορείς, όπως επίσης και εκείνοι που οι καταθέσεις τους παρουσιάζουν «ζωηρή κίνηση».

Στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι θα καλούνται για εξηγήσεις, για έλεγχο και τον καταλογισμό προστίμων εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2019 ή προηγουμένων ετών.

Σε ότι αφορά στις τράπεζες κοινοποιούν στην Εφορία τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία και εμφανίζονται προπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις:

τα εμβάσματα από (προς) τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και τα ΕΛΤΑ
οι καταθέσεις/αναλήψεις ποσών με μετρητά ή καταθέσεις /αναλήψεις μέσω τραπεζικών/ ιδιωτικών επιταγών καθώς και
οι μεταφορές από άλλα, πλην των δικαιούχων του λογαριασμού, πρόσωπα εντός του ιδίου οργανισμού (πιστωτικό ίδρυμα, ίδρυμα πληρωμών και ΕΛΤΑ).
Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντιλογισμοί λανθασμένων καταχωρήσεων πίστωσης ή χρέωσης του λογαριασμού, καθώς και οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και μεταφοράς ποσών μεταξύ λογαριασμών με κοινό δικαιούχο δε λαμβάνονται υπόψη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους λογαριασμούς με περισσότερους του ενός συνδικαιούχους να είναι τα ίδια πρόσωπα συνδικαιούχοι τόσο στον αποστέλλοντα όσο και στον παραλήπτη τραπεζικό λογαριασμό. Σε διαφορετική περίπτωση, η μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό με μη ταυτόσημους συνδικαιούχους μπορεί να χαρακτηριστεί από την Εφορία ως δωρεά.

ip[
Exit mobile version