Ποια δάνεια θα εξοφλήσει πρόωρα η χώρα μας στο ΔΝΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/04/2019 - 20:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Το βελούδινο διαζύγιο του ΔΝΤ με την Ελλάδα θα αργήσει καθώς η χώρα μας σχεδιάζει να εξοφλήσει πρόωρα μόνο τα ακριβά δάνεια και όχι το σύνολο του χρέους προς το Ταμείο. Η κυβέρνηση ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρος του ακριβού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η προεξόφληση αφορά υποχρεώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό. Πρόκειται για δόσεις της διετίας 2019-2020 που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%. Τα ελληνικά σχέδια απέναντι στο ΔΝΤ έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό από την κυβέρνηση ενώ μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα πιο προχωρημένο σενάριο που προβλέπει προκαταβολή των δόσεων που ωριμάζουν το 2021. Πρόκειται για ένα ποσό που φθάνει το 1,9 δισ. ευρώ, όμως οι πιθανότητες μηδενισμού αυτής της οφειλής είναι εξαιρετικά περιορισμένες αφού πρόκειται για χρέος με επιτόκιο οριακά πάνω από το 2%.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που χειρίζεται αποκλειστικά το όλο θέμα βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για πρώτη φορά σε αυτό το ραντεβού εκτός από τον αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Θεωρείται πρόσωπο κλειδί καθώς για να μπορέσει η Αθήνα να περιορίσει στο ελάχιστο την οικονομική σχέση με το Ταμείο θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τον ΕSM.

Η έγκριση του ESM είναι αναγκαία, διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι «σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση (waiver) της συγκεκριμένης υποχρέωσης». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ (δηλαδή, 38% του συνόλου) από τα 9,7 δισ. ευρώ του χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον ESM και στον προκάτοχό του, τον EFSF, 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισ. ευρώ που δάνεισαν στη χώρα), πράγμα αδύνατο.

 

Loading...


  • europalso   ideascentral