: Ξεκινάει σιγά – σιγά η δημιουργία του πράσινου πιστοποιητικού υγείας, με το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από το καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο

Η Κομισιόν θέλει μέχρι το καλοκαίρι να είναι έτοιμο για να σωθεί η τουριστική περίοδος, καθώς ο κάτοχος του θα βεβαιώνει πώς έχει κατά της ,

Ο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN για το «πράσινο φως» της Κομισιόν είπε:

«Ήμουν ο πρώτος που ήγειρε το ζήτημα του πράσινου, στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ήταν απολύτως ξεκάθαρο σε εμένα ότι σε κάποιο σημείο, είτε στα μέσα της άνοιξης, είτε το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν την ανάγκη να ταξιδέψουν και έπρεπε, στο μέτρο του εφικτού, να διευκολύνουμε την πραγματοποίησή τους. Τότε υπήρχε μια αντίθεση, αλλά η Κομισιόν υιοθέτησε αυτήν την ιδέα, υποβάλλοντας την πρότασή της, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια, που είναι σημαντικό για χώρες όπως η Ελλάδα που είναι πολύ εξαρτημένη από τον τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενη χθες στο , η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.».

«Το πιστοποιητικό αυτό -όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός- θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για «πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας», ούτε για πρωτοβουλία «καταδικασμένη να αποτύχει», αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του Πρωθυπουργού που θα συμβάλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας».

Εφικτή η εφαρμογή του από τον Ιούνιο

«Πιστεύω ότι, όπως έχουμε διαβουλευτεί και με τα κράτη μέλη, θα προχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πιστοποιητικό «έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή και σέβεται την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει και ένας ξεχωριστός κωδικός, ώστε να εξασφαλίζεται η αυθεντικότητα. Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι είναι κάτι το οποίο θα υιοθετηθεί».

Επισήμανε, επίσης, ότι «είναι σημαντικό για τους πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μία ασφάλεια, ώστε να μπορούν σταδιακά να επιστρέψουν σε μία καινούργια -θα έλεγα- κανονικότητα, στα ταξίδια το καλοκαίρι και είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε και τους ίδιους τους πολίτες».

«Νομίζω ότι είναι εφικτό και ο στόχος είναι ακριβώς για να μπορέσουμε -ιδιαίτερα για χώρες όπως και την Ελλάδα, οι οποίες περιμένουν την καλοκαιρινή περίοδο- να υπάρχει αυτή η διευκόλυνση, με ασφάλεια, στη διακίνηση των πολιτών».

Επανέλαβε ότι στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται είτε εάν κάποιος έχει , εάν έχει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει, και ότι πρόκειται για «ένα ευέλικτο πιστοποιητικό το οποίο θα μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις επιστημονικές εξελίξεις. «Θεωρούμε ότι θα διευκολύνει σημαντικά μία ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα διασφαλίσει και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνιών».

Επισήμανε, έπειτα από σχετική ερώτηση, ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν από πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, να υπάρχει, ταυτόχρονα, και τεστ ή θα το δεχτούν, και προσέθεσε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα είναι και τα εμβόλια που όλα τα κράτη μέλη θα αναγνωρίζουν».