Παράταση του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε ο Δραγασάκης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔20/12/2018 - 17:09 | Author: Newsroom Ipaidia

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης, εξήγησε ότι η παράταση δίνεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στη δίμηνη παράταση του (ν.3869/ 2010). Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και λόγω του περιορισμένου χρόνου για να νομοθετηθεί από τη Βουλή, καθώς για το τρέχον έτος ολοκληρώνει τις νομοθετικές της εργασίες αύριο το βράδυ, θα νομοθετηθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Η παράταση του νόμου για δύο μήνες κρίνεται επιβεβλημένη καθώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης, των θεσμών και των τραπεζών το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον ν.3869/2010. Η πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το νέο πλαίσιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί εντός του Ιανουαρίου, ώστε να συζητηθεί εκ τους σύνεγγυς με τους εκπροσώπους των δανειστών στο τέλος Ιανουαρίου στη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αφορά ρυθμίσεις τόσο ως προς το ύψος της προστασίας όσο και ως προς τον τρόπο. Στο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα υπάρχουν πιθανότατα προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Τέλος, δεν αποκλείεται και η πρόβλεψη για επιδότηση των δόσεων κατά τη λογική του προγράμματος «Εστία» στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι το κυπριακό σχέδιο «Εστία» προβλέπει κούρεμα του δανείου του δανειολήπτη όταν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου και για το υπόλοιπο του δανείου που απομένει η αποπληρωμή του γίνεται κατά το 1/3 με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο και ενώ τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης καταβάλλονται από τον οφειλέτη.

Ως προϋπόθεση είναι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, ενώ ως προϋπόθεση πέραν της αξίας του ακινήτου τίθεται τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, να μην υπερβαίνουν το 125% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, όπως θα προκύπτει από την εκτίμηση.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral