Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής διερεύνησης της πιθανής τέλεσης των αδικημάτων της απιστίας κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου αποφάσισε η Βουλή, με 252 ψήφους.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και τη σύναψη συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε, ψήφισαν 268 βουλευτές, με τα έγκυρα ψηφοδέλτια να είναι 259 (8 άκυρα, 1 λευκό).

Υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 252 βουλευτές, κατά ψήφισαν 3 και 4 "παρών".

Νωρίτερα

Αυτή την ώρα διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλίας του ανέφερε:

Η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα αφορά τον κ. Παπαντωνίου προκλήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και έχει σχέσει με 6 ποινικές δικογραφίες που κατατέθηκαν πρόσφατα στην βουλή.

Το κράτος υπέστη ζημιά από μια σειρά συμβάσεων του κ. Παπαντωνίου. Μιλάμε για πράξεις και παραλήψεις που έγιναν το 2003. Εχουν περάσει 14 χρόνια και μόλις τώρα καλείται η βουλή να ψηφίσει για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Αν δεν υπήρξε η πολιτική αλλαγή το 2015, αυτή η συζήτηση στην βουλή δεν θα γινόταν ποτέ. Ο λαός περιμένει απάντηση από τα κόμματα που κυβερνούσαν τότε. Τα κόμματα που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία.

Οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών επέλεξαν να φυγομαχήσουν. Η κα. Γεννηματά μάλιστα είχε ζητήσει να αναβληθεί η συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να είναι παρούσα, αλλά επέλεξε να απουσιάσει. Την απουσία επέλεξε και ο κ. Μητσοτάκης. Ηταν πολιτική επιλογή του.

Το αδίκημα για τον κ. Παπαντωνίου έχει παραγραφεί από το 2006. Αν υπάρξει τελικά δικαστική απόφαση, αυτή θα αφορά διάφορους παρατρεχάμενους.

Το άρθρο για την απαλλαγή πολιτικών δεν προέκυψε από παρθενογέννεση. Προτάθηκε από τον κ. Βενιζέλο και ψηφίστηκε με ευρύτατη συναίνεση.

Είναι τρεις οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε την προανακριτική με τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Για εμάς το να πέσει άπλετο φως, αποτελεί ηθική υποχρέωση και δέσμευση απέναντι στον λαό. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν ανήκει στην κατηγορία των αλαζόνων. Και ο τρίτος λόγος είναι γιατί ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκει κανείς. Ισως να ψάχνει για τα εξοπλιστικά και ενδεχομένως να προκύψουν μίζες από την εποχή του χρηματιστηρίου.

Κανείς σήμερα δεν εντυπωσιάζεται από τέτοιες αποκαλύψεις για τα εκατομμύρια σε μίζες για εξοπλιστικά. Οχι γιατί οι υποθέσεις είναι παλιές και διότι όλοι έχουν απομακρυνθεί από τον κ. Παπαντωνίου, αλλά διότι επικρατεί ανοσία στις αποκαλύψεις.

Τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χρωστάνε πάνω από 200 εκ. ευρώ σε θαλασσοδάνεια. Οι εκπρόσωποι των δυο κομματων πάνε στο εξωτερικό και συναντώνται με ευρωπαίους αξιωματούχους. Αυτοί οι αξιωματούχοι νομίζετε ότι δεν ξέρουν ποιοι είστε και τι κάνατε στα κόμματά σας και την Ελλάδα με τα σκάνδαλα;

Δεν ξεπλένεται η στάση που κρατήσατε όλα αυτά τα χρόνια. Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η τοξικότητα με την οποία διαποτίσατε την ελληνική κοινωνία. Υποβιβάσατε την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος. Ειχατε το θράσος όταν η χώρα βρέθηκε σε μεγάλη περιδίνηση, αντί για αυτοκριτική να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε στους πολίτες ότι είναι ένοχοι. Οτι είναι ένοχοι που όταν γινόταν το μεγάλο πάρτι εμπιστευόταν σε εσάς την διακυβέρνηση της χώρας.

Οσο έχουμε εμείς την πλειοψηφία και θα την έχουμε για πολλά χρόνια, όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φτάσουν μέχρι τέλους. Η μάχη για τη διαφάνεια δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν και άλλες υποθέσεις. Σε ό,τι αφορά την Novartis και το πάρτι στον τομέα της Υγείας, έχω την αίσθηση ότι δεν θα είστε τόσο ανέμελοι, όσο σήμερα για την περίπτωση του κ. Παπαντωνίου,ούτε τόσο μεγάλοι υπερασπιστές της διαφάνειας.

Θα πάρουμε θεσμικές πρωτοβουλίες στις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν να πάρουν θέση.

Live η συνεδρίαση:

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η πρόταση θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

Θα απουσιάζει η Γεννηματά
Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η συζήτηση που ξεκινάει στις 10 το πρωί αναμένεται να εξελιχθεί σε μια ευρεία πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα κλείσει τη συνεδρίαση περί τις 7 το βράδυ.

Την πρόθεσή τους να τοποθετηθούν έχουν εκφράσει στο προεδρείο της Βουλής όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, για το ζήτημα έγινε ειδική σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη και αποφασίστηκε να μη συμμετάσχει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «σε αυτόν τον επικοινωνιακό αντιπερισπασμό-σόου που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν του βγαίνει».

Nέα Δημοκρατία
Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, του πρώην υπουργού Άμυνας, επί ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για έξι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.

«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των 6 υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση, όταν βλέπει σημαντική διαρροή των ψήφων της με τον ελληνικό λαό να ταλανίζεται από την πολιτική της, με βόμβες κρότου λάμψης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις», σημείωσε και προσέθεσε:

«Οι υπογραφές του κ. Παπαντωνίου, καθώς και πράξεις και παραλείψεις στελεχών που συγκροτούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούν σκιές και πρέπει πράγματι να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή, και όσοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η ΝΔ με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία ζητώντας, όπως το κάνει διαχρονικά, να χυθεί άπλετο φως».

Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ο κ. Δαβάκης μίλησε για τέσσερις αρχές με τις οποίες προσεγγίζει την πρόταση:

Την αρχή της διαφάνειας, που αποτελεί, όπως είπε, σημαντική προϋπόθεση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, την προστασία του δημόσιου χρήματος, την προστασία του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιχειρησιακής τους ικανότητας, καθώς και την προστασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Δαβάκης, από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή είναι εμφανές ότι είναι αναγκαία και χρειάζεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αδικήματα, σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, όπως είπε, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένες πράξεις.

«Είναι λυπηρό να παράγονται γενικεύσεις σε περίοδο με ιδιαίτερες εντάσεις και προβλήματα για τη χώρα» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για ζοφερό σκηνικό που προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη θετική μας ψήφο η οποία συνοδεύεται από την αμετάκλητη δέσμευσή μας για αυστηρή τήρηση των κανόνων και προστασία της Επιτροπής. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει η σημαντική αυτή διαδικασία να μετατραπεί σε εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών», κατέληξε ο κ. Δαβάκης τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει κοινό πόρισμα.

Η απάντηση Παπαντωνίου

Ενόψει της σημερινής συζήτησης ο Γιάννος Παπαντωνίου απέστειλε υπόμνημα. «Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννος Παπαντωνίου και προσθέτει ότι «η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση».

Πηγή κειμένου:

thetoc.gr

topontiki.gr