Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Θ. Φωτίου και του Γ. Χουλιαράκη που είχε ως αντικείμενο την αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του «».

«Οι θεσμοί ενημερώθηκαν για το σχεδιασμό και την πορεία της πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομικών που έχει στόχο την ανεύρεση πόρων για το νέο θεσμό του «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης» αρκέστηκε να δηλώσει αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Το θέμα είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε ήδη από χθες σηκώσει τον πήχη, κατά την τοποθέτησή της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αρνητική σε ενδεχόμενες περικοπές επιδομάτων, οικογενειακών και αναπηρικών, υποστηρίζοντας ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Ειδικά για το (), η κ. Φωτίου επανέλαβε ότι παραμένει ο στόχος να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μέχρι τότε, θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το 2017 είναι διασφαλισμένα χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα, χωρίς όμως να αναφέρονται αναλυτικά οι “πηγές” εξοικονόμησής τους.

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα δεν θα κοπούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 10 περιπτώσεις δικαιούχων βρέθηκαν να λαμβάνουν 7 προνοιακά επιδόματα, ενώ βάσει της επεξεργασίας στην οποία έχει προχωρήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, αντιστοιχούν περίπου 1,5 επίδομα ανά δικαιούχο.

Ακόμη και ο περαιτέρω εξορθολογισμός μερικών προφανών κωδικών που αντιστοιχούν κυρίως σε φοροαπαλλαγές και κατά δεύτερο λόγο σε επιδόματα οδηγεί στην εξεύρεση μόλις 100-120 εκατ. ευρώ.