Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», κάνει λόγο για δυσάρεστες εκπλήξεις στους «φοροφυγάδες και στους εκπροσώπους της διαπλοκής».

Υπογραμμίζει, αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πριν πουν, όμως, οτιδήποτε για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες, πρέπει να πουν στον λαό ποιοι πήραν τα δάνεια, γιατί τα πήραν, τι τα έκαναν, αν θα τα επιστρέψουν και πότε.

Η συζήτηση στη Βουλή (αύριο), που προβλέπεται ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική, θα αναδείξει, πιστεύω, κάθε είδους ευθύνη για τη λεηλασία που έλαβε χώρα για πάρα πολλά χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού» τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν συνηθίσει να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και συνήθως ανταποκρίνονται στα υψηλά καθήκοντά τους. Είμαι βέβαιος πως αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση αυτή. Επομένως, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε παρότρυνση από την κυβέρνηση. Άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αναμιγνύεται σε υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια» υπογραμμίζει με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημειώνει στη συνέντευξή του, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας του 2005, που αφορά, μεταξύ άλλων, στην ανίχνευση, κατάσχεση και δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Το νομοσχέδιο έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και ορίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης ως κεντρική Αρχή παραλαβής και αποστολής αιτημάτων δέσμευσης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων από άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει, ότι με ΚΥΑ θα συσταθεί φορέας διαχείρισης δημευμένων και δεσμευμένων στοιχείων. «Θα επιτρέπεται η δήμευση αντικειμένων που είναι προϊόντα κακουργήματος ή εκ δόλου πηγάζοντος πλημμελήματος (…) επομένως, το Δημόσιο θα μπορεί πλέον να κάνει χρήση των χρηματικών ποσών ή των ακινήτων που έχουν δεσμευτεί από δικαστικές ή άλλες ελεγκτικές αρχές και έχουν παραμείνει ανεκμετάλλευτα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» διευκρινίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Αναφορικά με το τι έχουν αποδώσει στα κρατικά ταμεία οι έλεγχοι διαφόρων λιστών, όπως η λίστα Λαγκάρντ ή η λίστα Μπόργιανς, σημειώνει: «Τις λίστες αυτές, καθώς και τις προηγούμενες, που η προηγούμενη κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα απέφευγε επιμελώς να αξιοποιήσει, η σημερινή κυβέρνηση τις προώθησε ταχύτατα στις αρμόδιες αρχές και ήδη η επιλογή της αυτή δικαιώθηκε απόλυτα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η περαιτέρω εκμετάλλευση των στοιχείων που περιέχονται στις λίστες αυτές ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία είναι ανεξάρτητη Αρχή και οφείλει να μεριμνήσει για την επιτάχυνση της ελεγκτικής διαδικασίας και την αύξηση των εσόδων από τους φορολογικούς ελέγχους» τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλλει την ίδρυση ελεγκτικού σώματος από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών λειτουργών, για την ταχύτερη διεκπεραίωση των ελέγχων. «Εδώ μπορώ να σας προαναγγείλω και μια δυσάρεστη έκπληξη που επιφυλάσσω στους φοροφυγάδες και στους εκπροσώπους της διαπλοκής στο άμεσο μέλλον» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει πως σύντομα θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του θεσμού του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος και θα ενισχυθεί το νομικό τους οπλοστάσιο.

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων σκανδάλων, τονίζει: «Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη υπάρχουν ευθύνες και κυρίως της Πολιτείας, αλλά και των συλλειτουργών της Θέμιδος. Απαιτούνται μέτρα, όχι αποσπασματικά και εμβαλωματικά, αλλά μέτρα-τομές, ριζικές και γενναίες μεταρρυθμίσεις» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.