Πάνος Σκουρλέτης: "Ο κόσμος εκτιμά την ειλικρίνεια και την συνέπεια"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/03/2019 - 20:35 | Author: Newsroom Ipaidia

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην «Κυριακάτικη KontraNews» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή. Η μνήμη των πολιτών είναι ο εχθρός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Αμφίπλευρο άνοιγμα σε αντινεοφιλελεύθερη, αντιεθνικιστική και αντιρατσιστική βάση

Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει πολιτικούς κινδύνους; Κάποιοι θεωρούν πως αλλάζει το DNA του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί ένα άνοιγμα μονοδιάστατα στην κεντροαριστερά, ούτε πολύ περισσότερο επιθυμεί να την υποκαταστήσει. Εκείνο το οποίο τονίζουμε σε όλους τους τόνους είναι η ανάγκη να συστρατευτούν δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου σε μια προσπάθεια συγκρότησης ενός Αριστερού – προοδευτικού πόλου πάνω σε μια αντινεοφιλελεύθερη, αντιεθνικιστική και αντιρατσιστική βάση. Άρα, στην κυριολεξία πρόκειται για ένα αμφίπλευρο άνοιγμα για την διαμόρφωση ενός πολύμορφου πολιτικού αστερισμού σε μια ισότιμη βάση. Η δύναμη αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αυτής της προσπάθειας, αλλά και η ικανότητα της να καταθέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η απάντηση στην επανεμφάνιση του νεοφασισμού στην Ευρώπη και στην άνοδο της ακροδεξιάς, για να είναι αποτελεσματική και πειστική, προϋποθέτει την ήττα των μέχρι σήμερα νεοφιλελεύθερων στρατηγικών.

Γι’ αυτό δεν μιλάμε για πολιτικές συγχωνεύσεις, αλλά για προγραμματικές συναντήσεις. Για το πόσο απαραίτητο είναι να διαμορφωθούν συνθέσεις ως προς το επόμενο βήμα, καθώς το τέλος του προγράμματος λειτουργεί εκ των πραγμάτων ως εισαγωγή σε μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία συνολικά. Οφείλουμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στον κόσμο για τους στόχους και τα θεμελιώδη κριτήρια της πολιτικής μας. Στη βάση αυτής της λογικής, δεν έχουμε μπροστά μας κυρίως κάποιον κίνδυνο, αλλά μια ευκαιρία.

Θεωρείτε πως αδικούνται κάποια μέλη του κόμματος σας, με την έννοια πως λόγω της επιχειρούμενης διεύρυνσης, θα καλυφθούν αρκετές θέσεις στα ψηφοδέλτιά σας από στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ;

Μόνο από δημοσιογραφικά χείλη έχω ακούσει τέτοιους συλλογισμούς. Όταν συνειδητοποιείς την ανάγκη συγκρότησης μια ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας με σκοπό να επηρεάσεις τις εξελίξεις και κυρίως να αλλάξεις τη φορά των πραγμάτων, τότε δεν μπορείς να λειτουργείς με τέτοιες φοβίες και λογικές. Καμία αδικία λοιπόν και για κανέναν. Αντίθετα για μας πρωτεύον είναι ο σεβασμός στη ιδιαίτερη διαδρομή της κάθε συλλογικότητας και της κάθε άποψης.

Πιστεύετε πως θα αντέξετε το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών; Θεωρείτε σωστή τη χρονική στιγμή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Σκόπια;

Ο κόσμος εκτιμά την ειλικρίνεια και την συνέπεια. Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε την άποψη μας για την ουσία και τον τρόπο επίλυσης του μακεδονικού ζητήματος. Άλλοι κρύφτηκαν, άλλοι δεν είχαν το θάρρος να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη να επιλύσουν μια εθνική εκκρεμότητα δεκαετιών, που λειτουργούσε εις βάρος μας και μας περιθωριοποιούσε. Το λεγόμενο πολιτικό κόστος -στην κυριολεξία το μικροκομματικό συμφέρον- ήταν αυτό που σε συνδυασμό με το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ακροδεξιά, οδήγησε την αντιπολίτευση στην εναντίωση απέναντι στη Συμφωνία.

Αδιαμφισβήτητα, η επίλυση του θέματος συνιστά ουσιαστική πρόοδο, ενώ η διαιώνισή του οδηγούσε σε μια διπλωματική διολίσθηση ολοένα και πιο βλαπτική για την ελληνική πλευρά. Όλοι ξέρουμε ότι σχεδόν 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό, χωρίς τις προβλέψεις για απαλοιφή λυτρωτικών αναφορών από το Σύνταγμά της, χωρίς την απόλυτη διάκριση της Βόρειας από την αρχαία Μακεδονία, όπως συμβαίνει τώρα, και πολλά ακόμη. Σε όλα αυτά πρέπει να εκτιμήσουμε και τη διπλωματική ενδυνάμωση της Ελλάδας, όσο και τις μεγάλες προοπτικές που προκύπτουν, επειδή λειτουργούμε ως μια συνισταμένη πολιτικής σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και οικονομικής αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Έχετε δηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις εκλογές, παρ' ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ. Πού στηρίζετε αυτή τη θέση;

Η καθημερινή επαφή μας με τον κόσμο αλλά και η ορατή βελτίωση όλων των δεικτών της οικονομίας, μας πείθουν πως διαθέτουμε την υπεροπλία στο πεδίο των επιχειρημάτων έναντι της αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο όταν ο κόσμος θυμάται καλά ποιοι ευθύνονται για τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά. Η μνήμη των πολιτών είναι ο εχθρός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Είμαστε πεισμένοι πως ο λαός μας θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές. Έχει κάθε λόγο να το κάνει. Λόγω των θετικών πεπραγμένων της κυβέρνησης. Ως την ισχυρή και αναγκαία απάντηση στους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονούν η νεοφιλελεύθερη αντιπρόταση και η άνοδος της ακροδεξιάς. Κυρίως όμως, ως μια θετική, συνειδητή επιλογή διεξόδου από την οικονομική κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια ανάπτυξη που θα λειτουργεί υπέρ των πολλών. Αυτό το συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι.

Ο λαός σας ψήφισε και για να προχωρήσετε στη διαλεύκανση των μεγάλων σκανδάλων. Είστε ευχαριστημένος από την προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα; Θεωρείτε πως η Δικαιοσύνη καθυστερεί στη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων (πχ στο σκάνδαλο Novartis);

Ο λαός μας ψήφισε για να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε η Δικαιοσύνη να δράσει ανεμπόδιστα και απελευθερωμένα, για να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις που έχουν οδηγηθεί σε αυτήν. Σε καμία περίπτωση δεν μας ψήφισε για να την υποκαταστήσουμε ή να την καθοδηγήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση οδήγησε υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και όφειλε να πράξει. Από εκεί και πέρα τα πράγματα κινούνται με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Loading...


  • europalso   ideascentral