Οι αυξήσεις στα επιδόματα μπαίνουν σε «αναμονή». Σε «πάγωμα» τίθεται η εφαρμογή αυξήσεων για τα επιδόματα τέκνων, στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η αναπροσαρμογή αυτών των βασικών παροχών από τον ΟΠΕΚΑ αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, λόγω της πρόθεσης να υιοθετηθούν αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης, απαιτείται η ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή, κάτι που καθυστερεί την εφαρμογή των αυξήσεων.
Δείτε επίσης Airbnb: Τα ακίνητα που βγαίνουν εκτός
Οι αυξήσεις στα επιδόματα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει συνολικό σχεδιασμό, καθώς λιγότεροι δικαιούχοι ενδέχεται να επωφεληθούν, παρά τις αυξήσεις.
Οι αυξήσεις και τα νέα κριτήρια
Η αυστηροποίηση των κριτηρίων συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων». Αν και οι αυξήσεις σε ορισμένα επιδόματα θα είναι σημαντικές, ορισμένοι δικαιούχοι μπορεί να τις χάσουν.
Για παράδειγμα:
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Από 216 ευρώ θα ανέλθει στα 250 ευρώ, ενώ η προσαύξηση για κάθε παιδί αυξάνεται από 50 ευρώ σε 75 ευρώ, με παράλληλη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων.
Επίδομα στέγασης: Από 70 ευρώ, θα κυμαίνεται πλέον μεταξύ 125 και 75 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, με πρόσθετο κριτήριο κινητής περιουσίας.
Επίδομα τέκνων (Α21): Για την πρώτη κλίμακα, αυξάνεται σε 75 ευρώ ανά παιδί (150 ευρώ για τρίτο παιδί και άνω), ενώ για την τρίτη κλίμακα θα ανέλθει στα 45 ευρώ ανά παιδί (90 ευρώ για τρίτο παιδί και άνω).
Νέα κριτήρια και «κόφτες»
Η εφαρμογή των «κόφτες» αφορά:
Ακίνητη περιουσία: Για οικογένειες με δύο παιδιά, το ανώτατο όριο αξίας καθορίζεται στις 220.000 ευρώ.
ΙΧ οχήματα: Το όριο θα καθορίζεται από τον κυβισμό (π.χ. άνω των 1.600 κυβικών), λαμβάνοντας υπόψη την παλαιότητα και τον αριθμό των παιδιών.
Το νέο «Εθνικό Μητρώο»
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία του «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Κοινωνικών Επιδομάτων». Στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων για την εποπτεία των επιδομάτων, ώστε να διαπιστώνεται ποιος λαμβάνει τι.
Δικαιούχοι που συνολικά λαμβάνουν επιδόματα υψηλότερα από συγκεκριμένο όριο (π.χ. κατώτατος μισθός) θα βλέπουν μειώσεις. Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε αντίστοιχο μητρώο που λειτουργεί στη Μεγάλη Βρετανία, προσφέροντας ολοκληρωμένη εποπτεία σε επιδόματα όπως τα οικογενειακά, του ΟΠΕΚΑ και του θέρμανσης.
Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ
Δείτε επίσης Airbnb: Τα ακίνητα που βγαίνουν εκτός