ΟΠΕΚΑ: Ποια είναι τα 20 επιδόματα που θα πληρώνει ο νέος οργανισμός

ipaidia thumbnail

Με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη μετεξέλιξη του σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (), με στόχο να αποτελέσει βραχίονα του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «ο καινούργιος φορέας έρχεται να οδηγήσει το νέο κράτος προστασίας και αλληλεγγύης στην ψηφιακή εποχή, να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία», τις πελατειακές σχέσεις. Έρχεται να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα δικαιώματά τους με αξιοπρέπεια. Πρόκειται για μία ιστορική τομή, που κλείνει τον κύκλο του παλαιού μοντέλου, στο οποίο είχε στηριχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια το προνοιακό κράτος, το μοντέλο της φιλανθρωπίας, το ισχυρό κράτος της Φρειδερίκης».

Ο ΟΠΕΚΑ αποτελεί μία Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων, που αναλαμβάνει δέσμη παροχών: Το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, τα επιδόματα σε άτομα με αναπηρία, προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων. Επίσης, λειτουργεί και ως ελεγκτικός μηχανισμός. «Διενεργεί ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, καθώς και δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το δημόσιο χρήμα αποδίδεται στους πραγματικούς δικαιούχους»επισημαίνει το υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο πρώην ΟΓΑ, ο οποίος μετεξελίσσεται σε , διευκρινίζει τα εξής:

«Ο ΟΠΕΚΑ, που δημιουργείται, για να εξελιχθεί σε βραχίονα του εθνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, έτυχε της ευρείας στήριξης και δυνάμεων από την αντιπολίτευση.

Ο νέος Οργανισμός συστήνεται, για να οδηγήσει το κράτος προστασίας και αλληλεγγύης στην ψηφιακή εποχή, να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, να φέρει ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Έρχεται να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας στα πλέον ευάλωτα στρώματα αξιοπρέπεια στην επαφή τους με το κράτος. Επιδιώκεται, έτσι, η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου, σύγχρονου και συνεκτικού διοικητικού συστήματος ανίχνευσης και αντιμετώπισης των αναγκών του πληθυσμού. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος, η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία των ευάλωτων ομάδων τη στιγμή που το έχουν ανάγκη.

Ο νέος Οργανισμός είναι μία Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και αναλαμβάνει δέσμη έξι παροχών:

– Το που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018.

, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για τη στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων:

– Τα αναπηρίας και, ειδικότερα:

– Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 93, νόμος 4387/2016.

– Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.

– Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

ip[
Exit mobile version