Πίνακας περιεχομένων
Η δραματική μείωση της χρηματοδότησης και η υποστελέχωση στο επίκεντρο της Συνόδου Πρυτάνεων. Ποιές είναι οι προτεραιότητες.
Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκε, από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 2025, η 108η Σύνοδος της Ολομέλειας των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, υπό την προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανού Κατρανίδη, με τη συμμετοχή της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνας Κουλούρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιου Κατσή. Οι επικεφαλής των ΑΕΙ ανέδειξαν με έμφαση τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Η Σύνοδος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι χωρίς ενίσχυση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η λειτουργικότητα και η αναπτυξιακή προοπτική των ιδρυμάτων.
Δείτε εδώ Διαγραφές φοιτητών: Η στάση που θα κρατήσουν οι Πρυτάνεις για τους αιώνιους φοιτητές
Ζητείται άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων
Κεντρικό αίτημα των Πρυτάνεων αποτέλεσε η αύξηση των πόρων τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, ο τακτικός προϋπολογισμός των πανεπιστημίων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η χρηματοδότηση ανά φοιτητή αντιστοιχεί μόλις στο ένα τρίτο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Επιπλέον, οι Πρυτάνεις υπογράμμισαν ότι η πρόσφατη απουσία της έκτακτης επιχορήγησης – η οποία κατά τα προηγούμενα έτη κάλυπτε μέρος των ανελαστικών δαπανών – επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ενδεικτικό είναι ότι για το 2025, η επιχορήγηση για συντηρήσεις υποδομών μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σοβαρά προβλήματα στις κτηριακές υποδομές των ΑΕΙ
Η Σύνοδος έθεσε στο τραπέζι και το ζήτημα της επιδείνωσης των πανεπιστημιακών υποδομών, με έμφαση στα παλαιότερα ιδρύματα που παρουσιάζουν σημαντικές φθορές. Η έλλειψη πόρων για συντήρηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην καθημερινή λειτουργία αλλά και στην ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού.
Η πολιτεία καλείται να ανταποκριθεί με στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω υποβάθμιση των υποδομών, που αποτελεί ήδη τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ιδρυμάτων.
Υποστελέχωση σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού στα Πανεπιστήμια
Οι Πρυτάνεις επανέφεραν το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο επιδεινώνεται εξαιτίας της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Παρά την πρόσφατη αύξηση των θέσεων, οι ελλείψεις παραμένουν σοβαρές, τόσο σε διοικητικό προσωπικό όσο και σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό διδακτικό προσωπικό.
Η Σύνοδος ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να αναγνωρίσει το πρόβλημα ως προτεραιότητα, με μέτρα που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες πρόσληψης και θα ενισχύσουν τη σταθερότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
Δείτε επίσης Μετεγγραφές φοιτητών: Ποιοί μπορούν να κάνουν αιτήσεις στο transfer.it.minedu.gov.gr
Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις διαγραφές φοιτητών
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα των διαγραφών φοιτητών, με τη Σύνοδο να επαναλαμβάνει τη θέση της υπέρ της διάκρισης ανάμεσα σε ενεργούς και μη ενεργούς φοιτητές. Όπως επισημάνθηκε, απαιτείται άμεση νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει με μόνιμο και ξεκάθαρο τρόπο την εξαίρεση των ενεργών φοιτητών από ενδεχόμενες διαγραφές τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.
Η έγκαιρη θέσπιση σχετικής ρύθμισης θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή αδικιών και την εξασφάλιση της ακαδημαϊκής συνέχειας.
Αιτήματα για βελτίωση θεσμικού πλαισίου και μείωση γραφειοκρατίας
Οι Πρυτάνεις τόνισαν την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία για θεσμικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ζήτησαν βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο και μέτρα που θα περιορίζουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες συχνά καθυστερούν ή παρεμποδίζουν κρίσιμες λειτουργίες των πανεπιστημίων.
Η μείωση των διοικητικών βαρών κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων.
Εξειδικευμένη προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας των ΑΕΙ
Στα συμπεράσματα της Συνόδου επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα ασφάλειας διαφέρουν από ίδρυμα σε ίδρυμα και ότι τυχόν παρεμβάσεις της Πολιτείας δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή. Αντιθέτως, τα μέτρα θα πρέπει να εξειδικεύονται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πανεπιστημίου.
Επιπλέον, ζητήθηκε η συνδρομή της Πολιτείας για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της επιχειρησιακής της ικανότητας. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης ώστε τα πανεπιστήμια να μπορέσουν να υλοποιήσουν μέτρα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων.
Η Σύνοδος έκλεισε τις εργασίες της με μία ηχηρή υπενθύμιση της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι Πρυτάνεις κάλεσαν την Πολιτεία να σταθεί έμπρακτα δίπλα του, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα.
Δείτε επίσης Οι Νέες παρεμβάσεις για τη βία στα Πανεπιστήμια