Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπερπλεονάσματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή -το οποίο έφτασε τελικώς στο 1,45 δισ. ευρώ πολύ πάνω από το ποσό των 889 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί- ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο; Πακέτο παροχών, κοινωνικό μέρισμα, φοροελαφρύνσεις, 120 δόσεις κ.α.

Άλλωστε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η συνταγή που επιλέγει για να καλύψει τη διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι η δοκιμασμένη από το παρελθόν, συνταγή των παροχών.

Οι παροχές, είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα είναι αντίδωρο, αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, γιατί πηγαίνουμε καλύτερα ως οικονομία».

Η οριστικοποίηση της ελληνικής πρότασης αξιοποίησης του «δημοσιονομικού χώρου» αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με της «Ναυτεμπορική», καθώς αμέσως μετά το Πάσχα τα ακριβή μέτρα θα πρέπει να παρουσιαστούν στους θεσμούς και να ποσοτικοποιηθούν προκειμένου να προχωρήσει και η αναθεώρηση των στόχων που θα αναγραφούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Το τελευταίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Μάιο και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές.
Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα μέτρα θα ταξινομηθούν σε δύο ομάδες:

1. Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά θα εφαρμοστούν και τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί σε αυτό το πλαίσιο, είναι:

η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (από 24% και 13% που είναι σήμερα),
η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλό συντελεστή,
η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα,
αλλά και η επίσπευση της μείωσης του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα

2. Στα μέτρα εφάπαξ χαρακτήρα. Είναι παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό του 2019 όχι όμως και τους επόμενους προϋπολογισμούς.

Στον κατάλογο των μέτρων με εφάπαξ χαρακτήρα περιλαμβάνεται:

η καταβολή ενός 15νθημέρου στους μισθωτούς του Δημοσίου και στους συνταξιούχους (ως καθυστερημένο δώρο Πάσχα).
η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016. Αυτή η «παροχή» θα έχει διπλό όφελος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα εμφανιστεί να προχωρεί σε μια άμεση εισοδηματική ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ταυτόχρονα να κλείνει μια μεγάλη δημοσιονομική εκκρεμότητα.

Η οριστικοποίηση των ευνοϊκών μέτρων που θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα προϋποθέτει ότι τα στοιχεία κοστολόγησης θα παρουσιαστούν και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Έτσι, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τις πρώτες συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Η άφιξή τους αναμένεται στις 6 Μαΐου λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Με πληροφορίες από