Καμπανάκι χτύπησε όμως ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος σε συνέντευξή του το πρωί στον Real Fm προέβλεψε είτε τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία.

Ο ίδιος επανήλθε στο θέμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, σημειώνοντας πως η επιτυχία του 3ου μνημονίου δεν έχει εξασφαλιστεί. Παρουσίασε μάλιστα πέντε λόγους που η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν έχει βγει ακόμη από το καθεστώς των μνημονίων και τόνισε πως «από εμάς εξαρτάται αν θα μάθουμε κάτι από την ιστορίας μας, αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να ξεπεράσουμε την κρίση, αν θα ξαναρχίσει ή όχι ο στρόβιλος των σφαλμάτων, αν θα προκαλέσουμε την τύχη μας ή αν θα προσπαθήσουμε να την προλάβουμε».

Οι βασικοί λόγοι για τον κ. Λιαργκόβα, είναι ότι:

• Οι αρχικές οικονομικές συνθήκες ήταν σε χειρότερη κατάσταση

• Το μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας και όχι της ανάπτυξης.

• Τα διαρθρωτικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν όπως έπρεπε

• Υποτιμώνται οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι συνεχείς διαπραγματεύσεις και αναζητήσεις «ισοδυνάμων» για να γίνουν τροποποιήσεις, οι ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα, οι ανασχεδιασμοί στο ασφαλιστικό, οι ασάφειες στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών ρυθμίσεων κ.ά., αλλά και η απουσία ενστερνισμού του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές

• Το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν κατανεμήθηκε δίκαια

Υπό το βάρος των φωνών για 4ο μνημόνιο ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι απαιτείται άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο και θέτει εν αμφιβόλω όλους τους στόχους.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε ότι έχει συντελεστεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και πως έχει καλυφθεί το 90% της απόστασης, τόνισε ωστόσο, πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Η συνέπεια στη μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελεί μονόδρομο», επεσήμανε με νόημα.

Την ανάγκη συναινετικών και σε βάθος χρόνου μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δημόσιας διοίκησης τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

«Χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις η υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης είναι ουτοπική επιδίωξη», υπογράμμισε και σημείωσε με έμφαση πως καθοριστικός παράγοντας για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η συνέχεια του κράτους.