Πέντε βασικές πρωτοβουλίες που απαντούν στις διαπιστώσεις των εκθέσεων Λέτα και Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις της Ευρώπης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εθνικές δράσεις, αλλά απαιτούνται συντονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οι δύο εκθέσεις, όπως ανέφερε, συγκλίνουν σε τρεις βασικούς προβληματισμούς: τη χαμηλή απόδοση της Ευρώπης στην καινοτομία, την έλλειψη συντονισμένης χρηματοδότησης και την ανάγκη μεταρρύθμισης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, κινείται ήδη σε πέντε άξονες

Πρώτον, εφαρμόζει νέο θεσμικό πλαίσιο με κίνητρα για εταιρικό R&D, όπως υπερεκπτώσεις έως και 315% και φοροαπαλλαγές για ευρεσιτεχνίες.

Δεύτερον, ενισχύει το χρηματοδοτικό οικοσύστημα μέσω ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακού Νόμου, Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του νέου Ταμείου Υποδομών και Καινοτομίας.

Τρίτον, στηρίζει τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, ειδικά σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μέσω νέου ρυθμιστικού πλαισίου.

Τέταρτον, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με στόχο την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τη μείωση διοικητικών βαρών κατά 25%.

Πέμπτον, προωθεί την εξωστρέφεια μέσω στρατηγικής για τις εξαγωγές, χρηματοδοτικών εργαλείων και ψηφιοποίησης τελωνειακών διαδικασιών.

Ο κ. Χατζηδάκης χαιρέτισε επίσης την πρωτοβουλία TechEU της ΕΤΕπ για χρηματοδότηση καινοτόμων έργων υψηλού ρίσκου και υπενθύμισε ότι η Τράπεζα έχει διαθέσει 14,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία.

«Η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητα θεμέλια για μια ισχυρή οικονομία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η στήριξη των startups, των νέων επιστημόνων και της τεχνολογίας είναι στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Δείτε