Το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε τις αναλυτικές οδηγίες που αφορούν την εισαγωγή των Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν εκτός Ελλάδας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Οι υποψήφιοι εντάσσονται σε τέσσερις ειδικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τόπο φοίτησης και την ιδιότητα των γονέων τους, και οφείλουν να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού – Απόφοιτοι ελληνικών λυκείων
Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό λύκειο στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα ή από ξένο σχολείο στην Ελλάδα, εφόσον οι γονείς διέμεναν τουλάχιστον δύο πλήρη έτη στο εξωτερικό κατά την τελευταία δεκαετία. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει φοιτήσει πλήρως στις δύο τελευταίες τάξεις σε ελληνικό λύκειο του εξωτερικού ή σε τουλάχιστον τέσσερις τάξεις σε σχολεία του εξωτερικού.
Για τα τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού που αποφοίτησαν από λύκειο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή από το Λύκειο του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου, ισχύουν ειδικές προβλέψεις. Η αίτηση συνοδεύεται από δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη φοίτηση, τη μόνιμη κατοικία των γονέων, αλλά και υπεύθυνη δήλωση ότι οι γονείς δεν είναι αποσπασμένοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους.
Τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται υποψήφιοι των οποίων ο ένας γονέας είναι αποσπασμένος υπάλληλος σε ελληνική δημόσια υπηρεσία ή σε διεθνή οργανισμό με συμμετοχή της Ελλάδας. Απαραίτητη είναι η πλήρης φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου στο εξωτερικό ή σε τουλάχιστον τρεις τάξεις, εφόσον η φοίτηση έγινε κατά τη διάρκεια της απόσπασης. Γίνονται δεκτές και περιπτώσεις μαθητών-αθλητών που συμμετείχαν σε προολυμπιακή προετοιμασία.
Τα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν απολυτήριο, φωτογραφίες, βεβαιώσεις για τη φοίτηση και την απόσπαση του γονέα, καθώς και επιπλέον έγγραφα σε περιπτώσεις διακοπής φοίτησης για υπηρεσιακούς λόγους.
Απόφοιτοι ξένων λυκείων με ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών
Οι Έλληνες υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει από ξένα λύκεια στο εξωτερικό, τα οποία ακολουθούν πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ε.Ε., μπορούν επίσης να ενταχθούν στην ειδική διαδικασία. Προϋπόθεση είναι η πλήρης φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις και η μόνιμη κατοικία τουλάχιστον ενός γονέα στη χώρα φοίτησης για δύο έτη εντός της τελευταίας πενταετίας. Αντίστοιχα κριτήρια ισχύουν για παιδιά αποσπασμένων υπαλλήλων ή υπότροφους μαθητές.
Απαιτείται πλούσιο σύνολο εγγράφων: απολυτήριο, πιστοποιητικά καταγωγής, βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας και αντιστοιχίας τίτλων με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται και αναγωγή της βαθμολογίας στην εικοσάβαθμη κλίμακα.
Απόφοιτοι κυπριακών λυκείων με κυπριακό πρόγραμμα σπουδών
Στην τελευταία ειδική κατηγορία περιλαμβάνονται Έλληνες που ολοκλήρωσαν τις δύο τελευταίες τάξεις σε κυπριακό λύκειο ή σε ξένο σχολείο της Κύπρου που εφαρμόζει το πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ένας γονέας πρέπει να είχε μόνιμη κατοικία στην Κύπρο για τουλάχιστον δύο έτη κατά την τελευταία πενταετία ή να ήταν αποσπασμένος υπάλληλος στην Κύπρο.
Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να καταθέσουν πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, φοίτησης, καταγωγής, και βεβαιώσεις που αποδεικνύουν το δικαίωμα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου.
Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Η πλήρης φοίτηση αποτελεί βασικό κριτήριο σε όλες τις κατηγορίες. Ορίζεται ως η παρακολούθηση των μαθημάτων από την αρχή μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Για τα έτη 2019-2020 και 2020-2021 γίνεται αποδεκτή και η φοίτηση μέσω τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας covid-19. Οι υποψήφιοι που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες και γίνουν δεκτοί σε ελληνικά ΑΕΙ, πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους εντός των ημερομηνιών που θα οριστούν. Σε περίπτωση ψευδών δηλώσεων ή έλλειψης των απαιτούμενων εγγράφων, προβλέπεται διαγραφή από τη σχολή και αποκλεισμός για δύο έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής.