| Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την παροχή μητρότητας, την ενίσχυση όσων παραμένουν άνεργοι ακόμα και για τρεις μήνες και το ειδικό εποχικό βοήθημα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Πώς διαμορφώνονται τα ποσά μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Εκτός από το γνωστό ανεργίας, υπάρχουν αρκετά εν πολλοίς άγνωστα ειδικά επιδόματα και παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ σε διάφορες κατηγορίες ανέργων, εργαζομένων ή επαγγελματιών και για διάφορες αιτίες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού διαμορφώνει νέο τοπίο και στα επιδόματα και βοηθήματα του Οργανισμού, τα οποία συνδέονται με το ύψος του ελάχιστου μισθού. Το «Εθνος Εργασία+» ετοίμασε έναν οδηγό για τις επιμέρους παροχές του , με όλες τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά ώστε όσοι τα διεκδικήσουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πώς θα πάρουν.

1) Ειδική παροχή μητρότητας

Παροχή προστασίας της μητρότητας διάρκειας έως έξι μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή πλέον στα 650 ευρώ, καταβάλλει στις εργαζόμενες μητέρες ο . Από το 2008 έχει εγκριθεί η χορήγηση ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, διάρκειας έως 6 μηνών, την οποία δικαιούνται οι μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας.
Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι δύο:

Η ασφαλισμένη πρέπει να βρίσκεται σε ενεργό εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας.
Πρέπει να έχει λάβει παροχές μητρότητας από τον ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ ή τον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η δικαιούχος υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ αίτηση εντός 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας. Η αίτηση υποβάλλεται επίσης μέσω των ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά μέσω των e-Υπηρεσιών. Η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στις e-Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι:

Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΦΜ
Λογαριασμός ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας κατατεθειμένου στην αρμόδια ΔΟΥ
Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λπ.)
Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
Αδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί άνεργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση είναι:

Βεβαίωση εργοδότη από την οποία θα προκύπτουν η ενεργή εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή, η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους, η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας καθώς επίσης και ο φορέας επικουρικής της ασφάλισης και σε τι ύψος ανέρχονται οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου
Αντίγραφο βεβαίωσης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) από τον ΕΦΚΑ-τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός 8 ημερών στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής της σχέσης καθώς και τον αριθμό μητρώου ΕΦΚΑ.-τ. ΙΚΑ και τον ΑΦΜ

Αριθμός καταθετικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο η ενδιαφερόμενη πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτη δικαιούχος
Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων

2) Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων

Δείτε τις τελευταίες από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο

Το δικαιούνται οι ασφαλισμένοι εφόσον δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το τακτικό επίδομα ανεργίας και παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες. Το βοήθημα ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και φτάνει πλέον με τον νέο αυξημένο μισθό στα 240 ευρώ.
Για να λάβει ο άνεργος το επίδομα ισχύουν τρεις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το Έθνος:

Να έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.
Να μην υπάγεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.
Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά του να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Για το έτος 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.738,81€.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους:

αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας

ηλεκτρονικά, μέσω του e-services
μέσω των ΚΕΠ

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στο e-services του ΟΑΕΔ, είτε από το ΚΠΑ 2 ΟΑΕΔ όπου υποβλήθηκε το αίτημα

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
Πρόσφατο εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης
Δελτίο ανεργίας σε ισχύ
Αριθμός καταθετικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Ο ασφαλισμένος στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μία φορά στο ίδιο ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.
3) Ειδικό εποχικό βοήθημα

Το δικαιούνται και μπορούν να το εισπράξουν κάθε χρόνο από 10/9 έως 30/11 συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το ειδικό εποχικό βοήθημα καταβάλλεται εφάπαξ και κυμαίνεται από 508 έως 752 ευρώ, ανάλογα με το επάγγελμα. Ειδικότερα, δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι απασχολούμενοι που ασκούν ένα από τα εξής επαγγέλματα: οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη. Επίσης δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ, όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα. Τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

Ειδικό εποχικό βοήθημα οικοδόμων. Εισπράττουν το 70% του 37πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: από 678 ευρώ μέχρι τον Γενάρη, φτάνει από τον Φλεβάρη στα 752 ευρώ.
Επιδότηση λόγω ανεργίας των δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών. Λαμβάνουν το 70% του 35πλασίου του ημερομισθίου: από 641,41 ευρώ τον περασμένο Γενάρη, φτάνει από τον Φλεβάρη στα 712 ευρώ.
Ειδικό εποχικό βοήθημα μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου. Δικαιούνται το 70% του 25πλασίου του ημερομισθίου, δηλαδή 458,15 ευρώ μέχρι τον Γενάρη και 508 ευρώ από τον Φλεβάρη.

Οι οικοδόμοι πρέπει:

Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες από 95 έως 210 ένσημα. Συμπεριλαμβάνονται η προσαύξηση 20% και οι αναλογούσες ημέρες άδειας. Ουσιαστικά δηλαδή δικαιούται το βοήθημα ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί 73 μέχρι 163 πραγματικές ημέρες εργασίας.
Να απασχολούνται αποκλειστικά στον κλάδο.

Ολοι οι υπόλοιποι πλην οικοδόμων πρέπει:

Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
Για τους δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες και σμυριδωρύκτες Νάξου απαιτούνται 50 – 240 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
Οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος τουλάχιστον 75 ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της καταβολής ημερολογιακού έτους.
Για τους χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων απαιτούνται 70 – 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.
Τα ημερομίσθια που έχουν τυχόν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην είναι περισσότερα από αυτά που πραγματοποίησαν στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.
Το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής να μην υπερβαίνει τα 240.

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Στην περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9 – 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.