Επικυρώθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου η αμφιλεγόμενη νομοθεσία (ουσιαστικά μια ολόκληρη δέσμη μέτρων) που αφορά τη χρήση στο , από κράτη -μέλη της ΕΕ. Η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Σουηδία τάχθηκαν κατά, ενώ το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Εσθονία απείχαν.

Τα μέτρα υποστηρίζουν πως σκοπό έχουν τη δίκαιη πληρωμή των καλλιτεχνών και των εκδοτών ειδήσεων, στην πραγματικότητα όμως θα περιορίσουν τη χρήση υλικού στο ίντερνετ. Γίγαντες του διαδικτύου όπως η Google και το YouTube, έχουν εκφράσει επίσης την αντίθεσή τους.

Ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο είναι το λεγόμενο άρθρο 13, το οποίο απαιτεί από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης να διασφαλίσουν την ώρα που αναρτούν κάτι ότι το περιεχόμενο δεν παραβιάζει τους κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η σημερινή ψηφοφορία ήταν το τελευταίο στάδιο πριν από τη θέσπιση των μέτρων που αναμένεται να πάρει δύο χρόνια.

Ο ρουμάνος υπουργός Βαλέρ Ντανιέλ Μπρεάζ, του οποίου η χώρα ασκεί την κυλιόμενη προεδρία, τονίζει πως είναι ικανοποιημένος από το τελικό κείμενο, καθώς πρόκαιτια για ένα «ισορροπημένο κείμενο, που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τους ευρωπαϊκούς δημιουργικούς τομείς, που θα ευδοκιμήσουν και θα αντανακλούν καλύτερα την πολιτισμική μας ποικιλομορφία και άλλες κοινές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και για τους χρήστες, η ελευθερία έκφρασης των οποίων στο διαδίκτυο θα ενισχυθεί».

Από την άλλη οι αντιδρώντες υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε «φίλτρα ανάρτησης», ένα αυτόματο λογισμικό το οποίο, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να εντοπίζει και να μπλοκάρει νόμιμο περιεχόμενο. Επίσης τονίζουν πως οι δημιουργοί ξανά δε θα δουν το εισόδημα τους να αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας των μεσαζόντων. Ενας γερμανικός νόμος του 2013, που κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση αλλά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, το αποδεικνύει.