Στροφή στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Νέα ονομασία και στρατηγική για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό αλλά και ουσιαστικό στρατηγικό βάθος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προσθήκη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ονομασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τον νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης γύρω από την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα, με κεντρικό πυλώνα τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων.

Δείτε εδώ 

Δημιουργείται νέα Γραμματεία για ΤΝ και Δεδομένα – Στόχος η ψηφιακή κυριαρχία

Η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου η χώρα να παρακολουθήσει τις παγκόσμιες εξελίξεις, να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες της νέας εποχής. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, στόχος είναι η σταδιακή οικοδόμηση μιας ευέλικτης και εξειδικευμένης δομής που θα συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία με ένα συνεκτικό πλαίσιο ρυθμίσεων. Η νέα γραμματεία θα λειτουργεί στο πλαίσιο μιας συνολικής κυβερνητικής στρατηγικής που δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα, την εξωστρέφεια και την εθνική ψηφιακή αυτονομία.

Ρόλος της Ειδικής Γραμματείας στην εθνική στρατηγική ΤΝ

Η νέα υπηρεσία αναλαμβάνει πολλαπλό ρόλο, με επίκεντρο την υποστήριξη της ειδικής Επιτροπής που τελεί υπό τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και επιβλέπει την ανάπτυξη έργων Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο. Η γραμματεία θα έχει επιτελική αρμοδιότητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ΤΝ και τα δεδομένα, θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς και θα παρέχει τεχνογνωσία σε έργα που απαιτούν εφαρμογές ΤΝ. Επιπλέον, θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αξιοποιώντας την εμπειρία της υλοποίησης του . Όπως διευκρινίζεται, η εμπλοκή της θα περιορίζεται αποκλειστικά σε έργα που σχετίζονται άμεσα με ΤΝ και διακυβέρνηση δεδομένων.

Δείτε 

Επενδύσεις και υποδομές για την εισαγωγή ΤΝ στον δημόσιο τομέα

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του εθνικού πλαισίου διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, με έμφαση στη σταδιακή ενσωμάτωση σχετικών τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά η ενεργοποίηση συμφωνίας-πλαισίου ύψους 25 εκατ. ευρώ για την παροχή υπηρεσιών και λύσεων ΤΝ. Τα πρώτα πιλοτικά έργα θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με υπουργεία όπως το Εσωτερικών και το Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ μέσω της δημιουργίας ενός AI Incubator θα κατασκευάζονται ενδοκυβερνητικές εφαρμογές που θα ενισχύσουν την ψηφιακή αυτάρκεια της χώρας.

Εμβληματικά έργα ΤΝ: Υπερυπολογιστές, Ai Factories και εφαρμογές στο Δημόσιο

Στον πυρήνα της εθνικής προσπάθειας βρίσκονται εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως η ανάπτυξη του υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», ο οποίος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Υψηλής Απόδοσης EuroHPC-JU και αναμένεται να συγκαταλέγεται στους 500 ισχυρότερους στον κόσμο. Παράλληλα, προχωρά η υλοποίηση του Ai Factory «ΦΑΡΟΣ», το οποίο θα αποτελέσει έναν από τους πρώτους 13 αντίστοιχους κόμβους στην Ευρώπη, με αποστολή την υποστήριξη εφαρμογών ΤΝ στους τομείς Υγείας, Πολιτισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Γλώσσας. Έχει κατατεθεί ήδη πρόταση για την ίδρυση και δεύτερου Ai Factory, του «ΦΑΡΟΣ 2», με επίκεντρο την Ενέργεια και τη Γεωργία.

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις, διεθνείς συνεργασίες και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση της ΤΝ, όπως το AI Act και το ΑΙ Board. Παράλληλα, προχωρά η αποτύπωση των αναγκών των υπουργείων και η εκπόνηση σεναρίων αξιοποίησης των δημόσιων δεδομένων, μέσω έργου 15 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, αναπτύσσεται Κεντρικό Πλαίσιο Διακυβέρνησης και Ταξινόμησης Δεδομένων σε πληροφοριακά συστήματα, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η διαχείριση και η αξιοποίηση των υπαρχόντων δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη 

Οι πρώτες εφαρμογές ΤΝ στον δημόσιο τομέα – mAigov, mAiGreece και Κτηματολόγιο

Στο στάδιο της εφαρμογής, ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα έργα ΤΝ στη Δημόσια Διοίκηση. Ο Ψηφιακός Βοηθός mAigov παρέχει υποστήριξη στους πολίτες για διοικητικά ζητήματα, ενώ το mAiGreece προσφέρει προσωποποιημένες πληροφορίες σε τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Σημαντικές εφαρμογές έχουν επίσης αναπτυχθεί στο Κτηματολόγιο για την επιτάχυνση των νομικών ελέγχων, καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών για την υποστήριξη της διαδικασίας αξιολόγησης.