Νέα «ραβασάκια» αναμένεται να παραλάβουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που το οικόπεδό τους συνορεύει με απαλλοτριωμένο οικόπεδο το οποίο ο Δήμος έχει μετατρέψει σε άλσος ή πλατεία καθώς η κυβέρνηση «ξεπάγωσε» νόμο του 1931 δίνοντας το δικαίωμα στους δημάρχους να εισπράξουν τα χρήματα που δαπάνησαν για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου.

Ήδη κάποιοι Δήμοι έχουν κινήσει τη διαδικασία στέλνοντας ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες παρόδιων ιδιοκτησιών ζητώντας τους, σύμφωνα με πληροφορίες από την «Ελευθερία του Τύπου», να πληρώσουν τις απαλλοτριώσεις του παρελθόντος.

Ο επίμαχος νόμος 5269 του 1931, οποίος τροποποιήθηκε το 1989, προβλέπει την καταβολή του ποσού της απαλλοτρίωσης από τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης, με το σκεπτικό ότι με τη δημιουργία μιας πλατείας ή ενός άλσους το ακίνητο αναβαθμίζεται και ανεβαίνει η εμπορική του αξία.

Το κόστος της κάθε παρόδιας ιδιοκτησίας υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της πρόσοψης κάθε κτιρίου προς την πλατεία ή το άλσος που δημιουργήθηκε.

Αν το κτίριο είναι πολυκατοικία, το ποσό διαιρείται με παρονομαστή τα διαμερίσματα, όπως συμβαίνει με τα κοινόχρηστα.

Σύμφωνα όμως με το άρθρο 67 του νόμου 4483/2017 δίδεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς τους Δήμους λόγω απαλλοτριώσεων σε 15 χρόνια.

Χαρακτηριστικά στο άρθρο αναφέρεται ότι: «Ο Δήμος υποχρεούται να βεβαιώνει και να εισπράττει από τους υπόχρεους σε καταβολή αποζημίωσης, λόγω προσκύρωσης ή ρυμοτόμησης εκτάσεων, σε εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, το ποσό που κατέβαλε για λογαριασμό τους στους δικαιούχους της αποζημίωσης.

Η εξόφληση των οφειλών της παραγράφου αυτής γίνεται ατόκως σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, σε διάστημα μέχρι 15 ετών, που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ποσό της κάθε δόσης επιβαρύνεται λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με το Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ολόκληρου του ποσού παρέχεται έκπτωση 20%.

Οφειλές προς Δήμους από την εφαρμογή της παρ. 11 του άρθρου 26 του νόμου 1828/1989 που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως αν έγινε ή όχι διακανονισμός της εξόφλησής τους σε δόσεις, απαλλάσσονται από τον νόμιμο τόκο και από κάθε άλλη προσαύξηση.

Οι τόκοι και οι λοιπές προσαυξήσεις που έχουν εισπραχθεί συμψηφίζονται στο κεφάλαιο της κύριας οφειλής.

Για τον συμψηφισμό γίνεται νέα βεβαίωση και διακανονισμός εξόφλησης, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της ίδιας παραγράφου, όπως τροποποιείται με το παρόν άρθρο και παύει κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Τόκοι που έχουν βεβαιωθεί αυτοτελώς, για δόσεις που έχουν εξοφληθεί άτοκα στο παρελθόν, διαγράφονται».