Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι θα πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις

Την αποκατάσταση της αναλογικότητας στις , με βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, για όσους έχουν πάνω από 25 συντάξιμα έτη, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για αναδιάρθρωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε να «ψαλιδιστεί» η υποανταποδοτικότητα των µεσαίων και υψηλών συντάξεων και να ενισχυθεί, ταυτόχρονα, το κίνητρο ασφάλισης, ιδιαίτερα µετά την πρώτη 25ετία.

Σημειώνεται ότι οι μειώσεις των συντάξεων με τον νόμο 4387/2016 (τον γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου») φτάνουν έως 40% και μάλιστα «τιμωρούνται» με μικρότερη σύνταξη, όσοι έχουν δουλέψει πολλά χρόνια.

Η ισχύουσα κλιμάκωση των ποσοστών αναπλήρωσης ξεκινάει από 0,77% ετησίως για την πρώτη 15ετία και κορυφώνεται στο 2% ετησίως για 40ετία και άνω.

Μία αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολύ χρόνο ασφάλισης θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα τις μεσαίες και υψηλές συντάξεις.

Παράδειγμα: Με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ (μετράνε τα χρόνια από το 2002 και μετά) και 39 χρόνια ασφάλισης, η ανταποδοτική σύνταξη σήμερα είναι 612 ευρώ. Με μία αύξηση της αναπλήρωσης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η ανταποδοτική σύνταξη διαμορφώνεται στα 642 ευρώ.

ip[
Exit mobile version