Πίνακας περιεχομένων
Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ήδη διατυπώσει την αρχή της «εύλογης αναλογίας» μεταξύ μισθού και σύνταξης με την απόφαση 2020/2020 για τις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων. Τη θεμελιώδη αυτή αρχή ήρθε να εξειδικεύσει το 6ο Τμήμα, ορίζοντας το 60% ως το ενδεδειγμένο ελάχιστο όριο, το οποίο και εφαρμόστηκε στην υπόθεση των αποστράτων.
Η νέα κρίσιμη φάση της υπόθεσης φέρνει σύμφωνα με πληροφρίες από τον Ελεύθερο Τύπο, την Ολομέλεια να εξετάζει εάν η ίδια αυτή αναλογία θα κατοχυρωθεί ως πάγιο κριτήριο. Η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα κρίνει αν το 60% καθιερώνεται ως υποχρεωτικό όριο αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Δείτε εδώ Συντάξεις: ΑΛΛΑΖΟΥΝ τα ποσά – Για ποιούς
Ποιοι έχουν ήδη προσφύγει
Παρά την εκκρεμότητα της απόφασης της Ολομέλειας, αρκετοί συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προσφυγής, διεκδικώντας αναπροσαρμογή της σύνταξής τους στο επίπεδο του 60%. Οι αγωγές που κατατίθενται βασίζονται στην απόφαση του 6ου Τμήματος και στο σκεπτικό που αυτή θεμελιώνει.
Η υπόθεση αφορά έφεσηαπό το Μάιο 2024 που άσκησε ο ΕΦΚΑ κατά δικαστικής απόφασης, με την οποία αναγνωρίστηκε το 60% του συντάξιμου μισθού ως ελάχιστο όριο σύνταξης.
Σύμφωνα με τον «Ε.Τ.», μεταξύ των προσφευγόντων βρίσκονται απόστρατοι, πανεπιστημιακοί και ανώτατα διοικητικά στελέχη του Δημοσίου, όπως γενικοί διευθυντές. Οι προσφυγές τους στηρίζονται στο γεγονός ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις υπολείπονται του αναλογικού ποσοστού που προβλέπεται ως ελάχιστο.
Πιθανές επιπτώσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα
Αν η Ολομέλεια κρίνει το 60% ως δεσμευτικό ελάχιστο ποσοστό αναπλήρωσης, τότε είναι πιθανό να επηρεαστούν και τα ποσοστά υπολογισμού για μελλοντικούς συνταξιούχους. Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει νέο κύμα προσφυγών, καθώς οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται εξαρχής σε υψηλότερα επίπεδα.
Εφόσον επεκταθεί η ισχύς της απόφασης, ενδέχεται να ωφεληθούν κυρίως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης και χωρίς προσωπική διαφορά. Η επίδραση αυτή αφορά ιδιαίτερα τους νεότερους συνταξιούχους που διαπιστώνουν μειωμένα ποσά σε σύγκριση με εκείνους που αποχώρησαν με παλαιότερα καθεστώτα.
Δείτε επίσης Αναδρομικά: Τι θα γίνει με τις πληρωμές για τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων
Ποιοι θα δουν αυξήσεις και πόσες
Η απόφαση που δικαίωσε τους αποστράτους εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου, ιδίως αν οι συντάξεις τους βρίσκονται κάτω από το όριο του 60% του τελευταίου μισθού. Αν η Ολομέλεια επιβεβαιώσει αυτή την προσέγγιση, οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν αποκλείεται να πάρουν γενικευμένο χαρακτήρα.
Ακόμη και αν η απόφαση αφορά κυρίως το Δημόσιο, το σκεπτικό ενδέχεται να επηρεάσει και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αν και σε δεύτερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέο τοπίο στις διεκδικήσεις για εύλογες και βιώσιμες συντάξεις.
Ενδεικτικά παραδείγματα διαφορών στις συντάξεις.
Τα παρακάτω παραδείγματα, βασισμένα σε πίνακες του «Ε.Τ.», αποτυπώνουν τις διαφορές ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τον τελικό μισθό:
Με 38 έτη ασφάλισης:
Μισθός 3.720 ευρώ – Σύνταξη 2.107 ευρώ (56,64%) – Διαφορά έως το 60%: 125 ευρώ
Μισθός 4.290 ευρώ – Σύνταξη 2.363 ευρώ (55,08%) – Διαφορά: 211 ευρώ
Με 33 έτη ασφάλισης:
Μισθός 2.500 ευρώ – Σύνταξη 1.244 ευρώ (49,77%) – Διαφορά: 256 ευρώ
Μισθός 2.980 ευρώ – Σύνταξη 1.399 ευρώ (46,95%) – Διαφορά: 389 ευρώ
Με 35 έτη ασφάλισης:
Μισθός 2.940 ευρώ – Σύνταξη 1.757 ευρώ (59,75%) – Διαφορά: 7 ευρώ
Μισθός 3.500 ευρώ – Σύνταξη 2.008 ευρώ (57,38%) – Διαφορά: 92 ευρώ
Διαβάστε ακόμη Συντάξεις – εξπρές σε μία μέρα: Πότε ο ΕΦΚΑ «αλλάζει» σελίδα
Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμη και μικρή απόκλιση από το όριο του 60% μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις, αν τελικά η απόφαση της Ολομέλειας δικαιώσει τη σχετική προσέγγιση.