Έρχονται . Η τιμή του φυσικού αερίου έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που ωστόσο δεν ρίχνει τις τιμές στην χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη καταγράφονται ακόμη και αρνητικές τιμές.

Χθες (02.01.2022) οι αγορές ήταν κλειστές και δεν μπόρεσε να καταγραφεί η τάση για την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αν και όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η κίνηση θα είναι ανοδική. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα πράγμα που αναμένεται να τονώσει την ζήτηση και αφετέρου εξαιτίας του ότι ο χειμώνας εφέτος στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ήπιος πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια (φυσικό αέριο και ρεύμα) δεν είναι τόσο μεγάλη.

Στην Αττική ήδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτες αυξήσεις στην αντλία που έχουν να κάνουν με τις νέες προμήθειες καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα φανούν μέσα στις επόμενες ημέρες και όταν θα υπάρξει εκτελωνισμός για τις νέες ποσότητες με τις νέες, με χαμηλότερη επιδότηση, τιμές.

Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα είναι πέριξ των 14 λεπτών το λίτρο και θα προέλθει τόσο από το «κούρεμα» της κρατικής επιδότησης από τα 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, καθώς και από το τέλος της επιδότησης από τα διυλιστήρια που ανέρχονταν στα 3,75 λεπτά το λίτρο.

Αναφορικά με την τιμή σε βενζίνη και diesel κίνησης, εκεί τα πράγματα είναι ελαφρά καλύτερα αφού οι αναμενόμενες αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες και μάλλον για την ώρα ελεγχόμενες και δεν θα υπερβούν τα 4 με 5 λεπτά το λίτρο.

Η τιμή για το φυσικό αέριο χθες το πρωί είχε επιστρέψει στα προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή στην περιοχή των 70 ευρώ η MWh, αλλά εν συνεχεία ανέβηκε στα επίπεδα των 80 ευρώ η μεγαβατώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η Ευρώπη κατάφερε να στέλνει περισσότερο αέριο στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις από εκείνο που καταναλωνόταν με αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα τα επίπεδα αποθήκευσης να αυξηθούν κατά 0,28% με πληρότητα στο 83,2%. Το τρέχον επίπεδο είναι κατά 30% υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μια χρονιά κατά την οποία η Ευρώπη είχε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, 10% πάνω από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Η μειωμένη ζήτηση επίσης βοήθησε τα αποθέματα, με την Ευρώπη να εμφανίζει μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 25%. Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση την ερχόμενη άνοιξη όταν θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα αποθέματά της με σημαντικά χαμηλότερες ροές από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου.

Τέλος η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει σε πολλαπλάσια επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 250 ευρώ η MWh, ενώ πριν λίγες ημέρες σε κάποιες χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία η τιμή έφτασε να είναι ακόμη και αρνητική. Χθες πάντως επέστρεψαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αλλά αρκετά χαμηλότερα από τα 258,4 ευρώ της Ελλάδος.