Όπως ανακοινώθηκε, κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα χαμηλότερα επίπεδα εξαμήνου, , συνεχίζοντας την πτωτική τάση του μετά τη συμφωνία της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν.

Ειδικότερα, η  τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο (TTF) υποχώρησε έως τα 96,32 ευρώ, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν κοντά στα 98 ευρώ, μειωμένη κατά 7,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η αύξηση των τιμών χθες το απόγευμα, μετά την είδηση για έκρηξη στον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αποδείχθηκε προσωρινή καθώς η Gazprom έσπευσε να ανακοινώσει ότι η ροή του αερίου συνεχίζεται κανονικά μέσω άλλων διαδρομών.

Στη μείωση των τιμών συμβάλλει και η άνοδος της θερμοκρασίας στη Βορειοδυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα καθώς και οι συνεχιζόμενες εισαγωγές φορτίων LNG.

Ωθηση από τη συμφωνία για το πλαφόν

H συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ τη Δευτέρα έδωσε νέα ώθηση στο πτωτικό ράλι του φυσικού αερίου.

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε τελικά την επιβολή πλαφόν, για το οποίο πίεζαν η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες της ΕΕ.

Το πλαφόν θα ενεργοποιείται όταν η τιμή TTF υπερβεί τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες και παράλληλα είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη από την τιμή των συμβολαίων LNG.

Ο τριπλός μηχανισμός αναστολής του πλαφόν

Το πλαφόν θα μπορεί να εφαρμοσθεί από τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής του, αν υπάρξουν «δυσμενείς συνέπειες».

Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών (ΕΣΜΑ) και ο Οργανισμός για τον Συντονισμό των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα παρακολουθούν συνεχώς και θα εξετάζουν τη λειτουργία του μηχανισμού από την 1η Φεβρουαρίου που θα ισχύσει η οδηγία για τον πλαφόν.

Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, όταν υλοποιηθούν κίνδυνοι για:

την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών,
τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα,
τις ενδοκοινοτικές ροές φυσικού αερίου και
αύξησης της ζήτησης αερίου,

η Κομισιόν θα υιοθετεί μία εφαρμοστική απόφαση για την αναστολή του πλαφόν.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός θα αναστέλλεται αν:

η ζήτηση αερίου αυξηθεί κατά 15% σε έναν μήνα ή κατά 10% σε δύο μήνες,
οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή
ο όγκος συναλλαγών στο TTF μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση πριν τον Φεβρουάριο, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προσθέτοντας ότι το πλαφόν μπορεί να μην εφαρμοσθεί «αν οι κίνδυνοι υπερβαίνουν τα οφέλη».