Η ΕΕ θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διαχειρίζονται ή να πωλούν τα επισφαλή δάνεια πιο εύκολα, καθώς οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με μια πρόταση οδηγίας που εναρμονίζει τους κανόνες για το πώς τα μη πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αγοράζουν συμβάσεις πίστωσης από τις τράπεζες.

Στόχος των νέων κανόνων είναι να μειωθούν τα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων των υφιστάμενων τραπεζών και να αποτραπεί η συσσώρευσή τους στο μέλλον.Καθώς το Συμβούλιο έχει υιοθετήσει τη θέση του, η Προεδρία μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μόλις αυτό είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί.

Κατά τον ορισμό του Συμβουλίου, ένα τραπεζικό δάνειο θεωρείται γενικά μη εξυπηρετικό, όταν πέρασε πέραν των 90 ημερών χωρίς ο δανειολήπτης (εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο) που πληρώνει τις συμφωνηθείσες δόσεις ή τόκους ή όταν είναι απίθανο ο δανειζόμενος να το επιστρέψει.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους νέους κανόνες, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα δάνεια που καθίστανται ανεπαρκή χάρη σε βελτιωμένους όρους πώλησης της πίστωσης σε τρίτους.

Επί του παρόντος, οι δυνητικοί αγοραστές επισφαλών δανείων αντιμετωπίζουν εμπόδια στις διασυνοριακές αγορές πιστώσεων λόγω διαφορετικών κανονιστικών καθεστώτων στα κράτη μέλη.

Αυτό οδήγησε σε μια αναποτελεσματική δευτερογενή αγορά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με χαμηλή ζήτηση, αδύναμο ανταγωνισμό και χαμηλές τιμές προσφοράς. Η προτεινόμενη νέα οδηγία καταργεί τα εμπόδια στη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες σε μη πιστωτικά ιδρύματα και απλοποιεί και εναρμονίζει τις απαιτήσεις αδειοδότησης για πιστωτικές υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ, με την επιφύλαξη των εθνικών κανόνων που επιβάλλουν ορισμένες πρόσθετες απαιτήσεις στις πιστωτικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, θα προστατευθούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών και θα διατηρηθούν οι εγγυήσεις βάσει των εφαρμοστέων κοινοτικών κανόνων για την προστασία των καταναλωτών.