Πίνακας περιεχομένων

Κατά την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο για την κοινωνική αντιπαροχή, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί προς ψήφιση με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. Όπως τόνισε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει να αποτελέσει βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της .

Κοινωνική κατοικία μέσω κοινωνικής αντιπαροχής

Με βάση το σχέδιο, οικόπεδα που ανήκουν στο Δημόσιο θα παραχωρούνται σε ιδιώτες αναδόχους για την ανέγερση κατοικιών. Από αυτές, τουλάχιστον το 30% θα πρέπει να διατίθεται ως κοινωνική ή προσιτή στέγη με χαμηλό , προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες ευάλωτων ομάδων και οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Με αυτόν τον μηχανισμό, η δημόσια περιουσία αξιοποιείται αποτελεσματικά, το απόθεμα κοινωνικών κατοικιών ενισχύεται και περισσότερα νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση σε προσιτή στέγη. Παράλληλα, η χρηματοδότηση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι επενδύσεις υλοποιούνται από ιδιώτες, ενώ το κράτος διατηρεί τον έλεγχο και οι πολίτες αποκομίζουν τα οφέλη.

Κοινωνική πολιτική με επιστροφή πλεονασμάτων

Στην οικονομική αποτίμηση, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου υπερέβη τον στόχο κατά 1,2 δισ. ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφουν στους πολίτες, με κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο να κατευθύνεται σε μέτρα που ενισχύουν την κοινωνία.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφανίζει μείωση κατά 8,3% σε σχέση με πέρυσι. Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών περιορίστηκε κατά 2,4%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση 4,3%. Ανοδικές ήταν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, με ποσοστό 11%, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν άνοδο κατά 800 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν μια οικονομία που βελτιώνεται σταθερά και παράγει απτά οφέλη που επιστρέφουν στην κοινωνία.

Δείτε