: Από 1,4 ευρώ που είναι το κόστος του του , θα πρέπει από την 1η Ιουνίου να πληρώνουμε 1,3 ευρώ ή και λιγότερο. Ανάλογα, περίπου κατά 10% θα πρέπει να μειωθεί και το κόστος της κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

Όταν θα μας σερβίρουν τον καφέ μας, θα πρέπει να πληρώνουμε λιγότερο κατά τουλάχιστον 9% σε σχέση με σήμερα: το 1,3 πρέπει να γίνει 1,2 ευρώ, και τα 2,5 ευρώ να γίνουν 2,3 ευρώ. Ανάλογα θα πρέπει να μειωθούν και οι των αναψυκτικών με τον κατάλογο των μειώσεων να περιλαμβάνει ακόμη το τσάι, τη σοκολάτα, τη λεμονάδα και τη γκαζόζα.

Όσο για τα εισιτήρια, θα πρέπει και αυτά να κοστίζουν λιγότερο κατά 9% από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αναπροσαρμογές τιμών έχουν περιθώριο να κάνουν και οι αεροπορικές εταιρείες.

Οι νέοι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ (13% αντί για 24%) αφορούν έναν μακρύ κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που αφορά σε:

1. Σερβιριζόμενο καφέ

2. Αναψυκτικά

3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες

4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια

5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)

6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών

7. Αεροπορικά εισιτήρια

8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

9. Εισιτήρια στα (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)

10. Πακέτα All Incusive στα (σ.σ εδώ είναι λίγο πιο σύνθετη η κατάσταση καθώς σήμερα τα πακέτα all inclusive φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Αυτή η αναλογία θα αλλάξει σε 90-10 και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρές μειώσεις τιμών της τάξεως του 1-2%.

Με την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, οι θα μπορούν να αλλάξουν τιμοκαταλόγους και ταμειακές μηχανές ενώ οι νέοι συντελεστές είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Με εξαίρεση βέβαια τις υπηρεσίες του δημοσίου (σ.σ εισιτήρια μετρό) που οι αναπροσαρμογές θα γίνουν αυτόματα, στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες οι μειώσεις τιμών είναι στο χέρι των επιχειρήσεων. Αυτές θα αποφασίσουν αν θα θελήσουν να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις τιμές τους ή αν θα επιλέξουν να “τσεπώσουν” τη διαφορά του ΦΠΑ για να καλύψουν ένα τμήμα από τα σπασμένα του κορονοϊού.