Tο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα δώσει τη , στα σχεδόν 3 εκατομμύρια των δικαιούχων που μετείχαν στην 1η φάση εφαρμογής του μέτρου.

Οι δικαιούχοι μέσω άυλης προπληρωμένης κάρτας, θα μπορέσουν να ζητήσουν αν θέλουν να πιστωθούν τη νέα επιδότηση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Αντίστοιχο και οι σχεδόν 2.200.000 δικαιούχοι που είχαν δηλώσει ΙΒΑΝ, θα μπορούν να επιλέξουν την άυλη κάρτα.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι αιτήσεις θα κληθούν να υποβάλουν μόνον όσοι δεν έχουν λάβει την συγκεκριμένη επιδότηση, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν με αιτήσεις όσοι τις είχαν ήδη υποβάλει πριν έξι μήνες.

Αιτήσεις… λόγω NFC

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney στο οικονομικό επιτελείο λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τις πληροφορίες ότι χιλιάδες κόσμου, παρότι είχαν τότε επιλέξει να πληρωθούν μέσω της άυλης κάρτας (με το δέλεαρ ασφαλώς ότι θα λάβουν και μεγαλύτερη επιδότηση), στην πορεία διαπίστωσαν ότι δεν ήταν όσο εξοικειωμένοι χρειάζεται με την τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών μέσω κινητού ή smartwatch, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν στις καθημερινές αγορές τους.

Ακόμα χειρότερα, πολλοί κατάλαβαν στην πορεία ότι δεν αρκεί απλά να έχει κάποιος ένα οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, αλλά χρειάζεται να έχει «έξυπνο» κινητό (smartphone) με λογισμικό Android ή iOs.

Άλλοι ανακάλυψαν εκ των υστέρων ότι, ενώ έχουν και χρησιμοποιούν smartphone, το δικό τους μοντέλο δεν υποστηρίζει τεχνολογίες ανέπαφων πληρωμών (NFC) και άρα δεν μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με POS για να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα που «κατέβασαν» στη συσκευή τους.

Οι πιο «τυχεροί» εξ αυτών, μπόρεσαν τελικά με τη βοήθεια οικείων προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης τους (πχ τα παιδιά τους) να «δανειστούν» ένα smartphone για να αποθηκεύσουν σε αυτή την άυλη ψηφιακή κάρτα, ή να στέλνουν εκείνους να κάνουν με το συγκεκριμένο smartphone τα ψώνια τους. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, αρκετοί χρειάστηκε να ζητούν την ίδια βοήθεια κάθε μήνα, αφού το ποσό πιστωνόταν τμηματικά.

Επιπλέον όμως, πέραν της ταλαιπωρίας, υπήρχε πάντα και ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει ερήμην τους κάποιος άλλος την προπληρωμένη κάρτα που εκδόθηκε για αυτούς. Ενώ οι πιο άτυχοι, έμειναν τελικώς «στα κρύα του λουτρού» και δεν μπόρεσαν ποτέ να κάνουν χρήση της επιδότησης που τους δόθηκε, ελλείψει κατάλληλης συσκευής.

Από την άλλη πάλι όμως, από τον περασμένο Μάρτιο που τελείωσαν οι αιτήσεις μέχρι σήμερα, κάποιοι παλαιοί δικαιούχοι μπορεί να απέκτησαν smartphone που να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC. Και στην περίπτωση αυτή, προφανώς θέλουν να μπορέσουν να λάβουν κατά 25% υψηλότερο επίδομα, εν σχέσει με αυτό που έλαβαν μέσω τραπέζης.

Για όλους αυτούς, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν και αυτοί καινούργια αίτηση, προκειμένου να ενημερώσουν την παλιά και να μεταβάλουν αποκλειστικά την επιλογή τρόπου πληρωμής.

Τα «ψιλά γράμματα»

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τους νέους δικαιούχους που θα κάνουν για πρώτη φορά αίτηση, όσο και για παλαιούς που θα ζητήσουν αλλαγή τρόπου πληρωμής, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η ψηφιακή άυλη κάρτα:

γίνεται δεκτή αποκλειστικά σε καταστήματα σούπερ μάρκετ και τροφίμων, αλλά και σε λαϊκές αγορές τροφίμων
απαιτεί κινητό smartphone από τον χρήστη που να εκτελεί ανέπαφες πληρωμές (NFC)
απαιτεί και από την πλευρά του εμπόρου να διαθέτει POS, webPOS ή virtualPOS που να δέχεται ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού με NFC (και όχι απλό κινητό)

Εναλλακτικά οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν απλή κατάθεση στο λογαριασμό τους.

ΠΗΓΗ NEWMONEY