Τις παγίδες και τα «ψιλά γράμματα» στα νέα τιμολόγια ρεύματος αναζητούν οι καταναλωτές σε μια προσπάθεια να βρουν τη φτηνότερη εταιρεία

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει ρεπορτάζ του OPEN, πανάκριβα είναι πλέον τα σταθερά τιμολόγια στους , τα οποία εξαιτίας του μηχανισμού που έχει μπει σε λειτουργία από 1η Αυγούστου καθίστανται μάλλον ασύμφορα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν υπάρχει πλέον κρατική επιδότηση επομένως ο καταναλωτής καλείται να επωμιστεί το 100% στην τιμή της κιλοβατώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η τιμή έχει αυξηθεί έως και κατά 130%. Το OPEN παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν τη διαφορά με τα σταθερά τιμολόγια.

Καταναλωτής με συμβόλαιο που έχει υπογράφει έως 31 Ιουλίου με τιμή 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα καλείται να πληρώσει 100 ευρώ τον μήνα για 400 κιλοβατώρες μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του.

Αν ένας καταναλωτής επιθυμεί να κάνει νέο συμβόλαιο από 1η Αυγούστου με σταθερή – παγιωμένη τιμή θα κληθεί να πληρώσει για την ίδια κατανάλωση 220 ευρώ τον μήνα για 400 κιλοβατώρες καθώς η τιμή πλέον έχει φτάσει 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επομένως, τους καταναλωτές των οποίων τα συμβόλαια λήγουν, συμφέρει να επιλέξουν κυμαινόμενο και όχι σταθερό τιμολόγιο για το νέο τους συμβόλαιο.

Πώς παραπλανούν τους καταναλωτές

Βασική παγίδα που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι καταναλωτές είναι η παραπλάνησή τους από ορισμένες εταιρείες που επιχειρούν να εμφανίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις ως δικές τους εκπτώσεις. Η ΡΑΕ έχει βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον 3 εταιρείες, αλλά δεν δημοσιοποίησε τα ονόματά τους όπως είχε προειδοποιήσει, παρά τους έδωσε δεύτερη ευκαιρία να αποσύρουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις έως τη Δευτέρα.

«Αυτοί με πήραν και μου έταξαν λαγούς με πετραχήλια, ότι θα πληρώνω λιγότερα , και τελικά βλέπω αυξήσεις» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό καταναλωτής που έπεσε θύμα τέτοιων πρακτικών ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Παναγιώτης Γεωργιάδης, αναφέρει: «Καλούμε τους καταναλωτές να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τα ψιλά γράμματα γιατί εκεί υπάρχουν παγίδες».

Μια άλλη παγίδα είναι η χαμηλή τιμή κιλοβατώρας αλλά με υψηλό πάγιο στα 5 ή 4 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία διαφημίζει κιλοβατώρα στα 0,50 ευρώ, ο καταναλωτής μπορεί να νομίζει πως θα πληρώσει 150 ευρώ για 300 κιλοβατώρες, ενώ θα πληρώσει 155 με το πάγιο.

«Θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να συνυπολογίζουν τις χρεώσεις. Να μην μένουν μόνο στην προσφορά αλλά να εξετάζουν: για πόσο διάστημα με ποιους όρους ισχύει, το ύψος του παγίου και την συνεπή πληρωμή», σχολιάζει ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού άλλες παγίδες που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι:

Εξαιρετικά φτηνά πάγια τους πρώτους μήνες και πιο ακριβά μετά τον 2ο 3ο ή 4ο μήνα.
Διαφορετικές τιμές κιλοβατώρας ανά κλίμακα κατανάλωσης. Σε αυτή την περίπτωση αν η κατανάλωση ξεπεράσει ένα πλαφόν αυξάνεται σημαντικά η χρέωση.

Μία ακόμη εμπορική πολιτική που εφάρμοσαν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι να προτείνουν δύο χρεώσεις για το ίδιο πρόγραμμα με τη φτηνότερη να συνδέεται με την συνέπεια στις πληρωμές των λογαριασμών.