: O καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος έδωσε ένα πλάνο για το πώς θα αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν τα από τις αρχές Μαρτίου. Δείτε στο ipaidia.gr τι είπε ο καθηγητής.

«Τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το» ανέφερε μιλώντας στο OPEN για δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία ενώ τονισε ότι το lockdown δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Παράλληλα, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κάλεσε τους πολίτες «να δείξουν συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη».

«Ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο».

Παγώνη: Σταδιακή μείωση των νοσηλευομένων

Στο μεταξύ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε την Καθαρά Δευτέρα ότι από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση των νοσηλευομένων με στα νοσοκομεία.

Η κυρία Παγώνη σημείωσε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, ενώ είπε πως «αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες».

«Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργή, μετά από 10 ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ξεπεραστεί εκ νέου ο αριθμός των 600 διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, η Ματίνα Παγώνη απάντησε πως «αυτό δεν είναι ούτε πιθανό αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί και εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εν τέλει διασωλήνωση».

Σε ό,τι αφορά τα λάθη που γίνονται από πλευράς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είπε ότι «καθώς ο ιατρικός κόσμος επί έναν χρόνο καλείται να παλέψει με έναν άγνωστο ιό που μάλιστα μεταλλάσσεται συνεχώς, είναι λογικό να γίνονται λάθη επί των κρίσεων. Λάθη θα γίνονται, είτε από την επιτροπή είτε από οπουδήποτε».