Χρειάστηκαν οκτώ μήνες από την ψήφιση του νόμου για να πάρει σάρκα και οστά η νέα υπηρεσία, η οποία θα βάλει στο στόχαστρό της 4.000 δικογραφίες που βρίσκονταν σε αναμονή μετά την επιστροφή τους από την ΑΑΔΕ.

Όλες οι υποθέσεις, αμιγώς φορολογικού ενδιαφέροντος, παρέμεναν εδώ και μήνες χωρίς έλεγχο, σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος” αφού πρώτα έκαναν… βόλτα στο ΣΔΟΕ και την ΑΑΔΕ, για να γυρίσουν πάλι πίσω στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων.

Ολόκληρο τον Αύγουστο, οι κούτες με τις δικογραφίες έφταναν στα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων- με επικεφαλής τον κ. Ψαρουδάκη- οι οποίοι, αφού τις μελέτησαν, δίνοντας προτεραιότητα σε όσες έχουν κίνδυνο να παραγραφούν, τις χρέωναν μία μία στους άντρες που θα στελεχώσουν το νέο σώμα ελεγκτών.

Ωστόσο, το νέο σώμα, η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, μπορεί να έχει αποκτήσει διευθυντή, αλλά δεν έχει ακόμα καλύψει τις θέσεις που προβλέπει ο νόμος, καθώς η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 135, ενώ έχουν πάρει απόσπαση από άλλες υπηρεσίες μόνο 34 άτομα.

Όλα τα μέλη του ειδικού σώματος, όπως προβλέπει ο νόμος, θα ελέγχουν τις παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για υποθέσεις που φτάνουν στα χέρια τους και αφορούν στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, “ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”, αλλά και γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο νέος νόμος προβλέπει πως οι “φοροράμπο” κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα έχουν την ιδιότητα των ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων, θα προβαίνουν στη διενέργεια ανακριτικών πράξεων και θα διενεργούν έρευνες επί φορολογικών δεδομένων, ωστόσο τον τελικό λόγο για το εάν πράγματι διαπράχθηκε το αδίκημα της φοροδιαφυγής θα τον έχει και πάλι η ΑΑΔΕ.

Η τελευταία θα είναι ο αποδέκτης των πορισμάτων των “ράμπο” και θα αποφασίζει για την έκδοση των πράξεων επιβολής του φόρου.