Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν τον Ιούλιο οι τιμές των ξενοδοχείων στους περισσότερους προορισμούς της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago που επεξεργάζεται το Insete Intelligence, επιβεβαιώνοντας ανάλογες εκτιμήσεις εκπροσώπων των ξενοδοχειακών συλλογικών φορέων.

Οι ξενοδοχειακοί φορείς, μάλιστα, αναμένουν ανάλογη εικόνα και για τον Αύγουστο, καθώς, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, τον συγκεκριμένο μήνα οι πληρότητες και τα έσοδα στα ξενοδοχεία «τρέχουν» με -10% σε σύγκριση με πέρυσι και με -15% σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και έως το κλείσιμο της σεζόν ο ίδιος είναι λίγο πιο αισιόδοξος λόγω του καλού καιρού που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και των μειωμένων (μέση περίοδο) τιμών των ελληνικών ξενοδοχείων.

Στενά περιθώρια

Για τον πρόεδρο της ΠΟΞ, τόσο η φετινή χρονιά όσο και η επόμενη θεωρούνται πολύ κρίσιμες για τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών ξενοδοχείων, που εκτός από τον διεθνή γειτονικό ανταγωνισμό πλήττονται και από την υπερφορολόγηση. Για το 2020 τα περιθώρια είναι εξίσου στενά, όπως ήταν και τα φετινά, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι συμβάσεις που έχουν υπογράφει με τους διεθνείς tour operators προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις για το 2020. Ο κ. Τάσιος θεωρεί ότι το κρίσιμο θέμα για το άμεσο μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι η θωράκισή του με τη βελτίωση των υποδομών και τη σωστή διαχείρισή τους.

Από αυτήν την άποψη θεωρεί πολύ σημαντική τη συνάντηση που θα έχουν το επόμενο διάστημα οι συλλογικοί φορείς του τουρισμού με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, αρμόδιο για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η οποία σηκώνει και ένα μεγάλο βάρος στη σωστή διαχείριση των προορισμών.

Αναφορικά τώρα με τα στοιχεία της Trivago τα οποία επεξεργάζεται το Insete Intelligence, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων παρατηρείται μείωση στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων τον Ιούλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον Ιούλιο του 2018 όλες οι τιμές κινούνταν ανοδικά σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017. Οι επιπτώσεις στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο αναμένεται να είναι εντονότερες λόγω της συγκριτικά υψηλότερης φορολογίας του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος, που συμπιέζει τις τιμές μετά τους φόρους, τονίζει το Insete.

Ειδικότερα, πτωτική ήταν τον φετινό Ιούλιο η τάση των τιμών των ξενοδοχείων στην πλειονότητα των προορισμών στην κατηγορία «Ήλιος και Θάλασσα» σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, ενώ στην κατηγορία τεσσάρων και πέντε αστέρων αύξηση παρουσίασαν μόνο οι προορισμοί της Τουρκίας και συγκεκριμένα η Αττάλεια και το Μπόντρουμ. Στην κατηγορία ενός και δύο αστέρων καταγράφηκε μείωση σε όλους τους προορισμούς.

Οι υψηλότερες τιμές

Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με 541 ευρώ, έναντι όμως σχεδόν 600 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ ακολουθούν με χαμηλότερες τιμές η Χαλκιδική και τα Ιόνια Νησιά με 341 ευρώ από 474 πέρυσι και 301 ευρώ από 320 πέρυσι αντίστοιχα. Από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, η Μαγιόρκα εκτιμήθηκε στα 353 ευρώ από 391 ευρώ πέρυσι, η Ίστρια στα 347 από 397 ευρώ και το Ρίμινι στα 278 από 365 ευρώ τον Ιούλιο του 2018. Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στην Τουρκία και ειδικότερα στην Αττάλεια με 221 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερη από τον ίδιο μήνα πέρυσι που ήταν 196 ευρώ, όπως και στο Μπόντρουμ όπου η τιμή ανήλθε στα 274 ευρώ, οριακά πάνω από τον Ιούλιο του 2018 που ήταν 269 ευρώ.

Στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, την υψηλότερη τιμή κράτησης κατέχουν οι Κυκλάδες με 327 ευρώ (πέρυσι 363 ευρώ) και ακολούθησαν η Ίστρια με 211 ευρώ (από 239 ευρώ) και η Μαγιόρκα με 205 ευρώ (από 225 ευρώ). Χαμηλότερες ήταν οι τιμές στους υπόλοιπους προορισμούς. Στην Κρήτη η τιμή κυμάνθηκε στα 181 ευρώ (από 197 ευρώ), στα Ιόνια Νησιά και στη Χαλκιδική στα 174 ευρώ αντίστοιχα (από 207 και 203 ευρώ πέρυσι) και στα Δωδεκάνησα στα 154 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 181 ευρώ τον Ιούλιο του 2018. Στην Αττάλεια σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή με 97 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερη από τα 91 ευρώ του Ιουλίου του 2018, ενώ στο Μπόντρουμ η τιμή ανήλθε στα 128 ευρώ από τα 119 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και τα ακόμη μικρότερης κατηγορίας.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Από την πτωτική τάση φαίνεται να ξεφεύγουν τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου, που τον φετινό Ιούλιο κατέγραψαν ελαφρά αύξηση, στα 731 ευρώ από 705 ευρώ πέρυσι, ενώ όλες οι κατηγορίες των ξενοδοχείων της Σαντορίνης έχουν πτωτική τάση, όπως και των ανταγωνιστικών προορισμών της Ίμπιζας και Σαρδηνίας. Η Αθήνα καταγράφει επίσης πτωτική τάση στις τιμές των ξενοδοχείων τον Ιούλιο, εκτός από τα ξενοδοχεία τριών αστέρων (ελαφρώς ανοδική) και τα μικρότερης κατηγορίας (σταθερότητα). Ανάλογη και η εικόνα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, καθώς στη συμπρωτεύουσα καταγράφουν μικρή άνοδο οι τιμές των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων και πτώση των πεντάστερων και τριάστερων, ενώ στις μικρότερες κατηγορίες παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις.

Η εικόνα της αγοράς ανά γεωγραφική ενότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago τα οποία επεξεργάζεται το Insete Intelligence, πτωτικά κινήθηκε τον φετινό Ιούλιο η πλειονότητα των υπό ανάλυση γεωγραφικών ενοτήτων σχετικά με τις τιμές των ξενοδοχείων στην ελληνική επικράτεια. Εξαίρεση, παρουσιάζοντας αύξηση, στην κατηγορία πέντε αστέρων αποτέλεσε η Ήπειρος, στην κατηγόρια τριών αστέρων η Πελοπόννησος, ενώ στην κατηγορία ενός και δύο αστέρων σταθερές παρέμειναν η Κεντρική Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία.

Η υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εκτιμήθηκε στο Νότιο Αιγαίο, στα 413 ευρώ, έναντι όμως 467 ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ ακολούθησαν οι Σποράδες με 354 ευρώ (από 445), η Κεντρική Μακεδονία με 346 ευρώ (από 399) και τα Ιόνια νησιά με 301 ευρώ (από 320). Οι υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες κινήθηκαν χαμηλότερα από 300 ευρώ. Στην Κρήτη η τιμή εκτιμήθηκε στα 297 ευρώ (από 373 πέρυσι) και στην Πελοπόννησο στα 296 ευρώ. Ο μοναδικός προορισμός που κυμάνθηκε κάτω από τα 100 ευρώ ήταν η Δυτική Μακεδονία με 91 ευρώ.

Στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 248 ευρώ (από 297 πέρυσι) και ακολούθησαν η Ήπειρος με 188 ευρώ, η Κρήτη με 181 ευρώ και τα Ιόνια Νησιά με 174 ευρώ. Χαμηλότερες ήταν οι τιμές στους υπόλοιπους προορισμούς. Στις Σποράδες η τιμή κυμάνθηκε στα 166 ευρώ, στην Κεντρική Μακεδονία στα 159 ευρώ, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στα 154 ευρώ και στην Πελοπόννησο στα 130 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία με 68 ευρώ.

Στα ξενοδοχεία τριών αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 139 ευρώ και ακολούθησαν τα Ιόνια Νησιά με 109 ευρώ, η Κρήτη και οι Σποράδες με 107 ευρώ και 101 ευρώ αντίστοιχα. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στη Δυτική Μακεδονία με 59 ευρώ. Στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 100 ευρώ και ακολουθήσαν οι Σποράδες και τα Ιόνια Νησιά με 84 και 81 ευρώ αντίστοιχα. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στην Κεντρική Ελλάδα και στη Δυτική Μακεδονία με 49 ευρώ, σύμφωνα με τη naftemporiki.