Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα έπληττε την οικονομία και τα εθνικά ζητήματα, τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Ας μη βιάζονται κάποιοι ας κάνουν υπομονή και θα έρθει η ώρα», προσθέτει, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός εξέλεξε την κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια» και το 2019 «θα κρίνει τι έκανε αυτή η κυβέρνηση τι προσπάθησε να κάνει τι αποτέλεσμα είχε και στην καθημερινότητα και σε άλλα ζητήματα».

Επέκρινε, επίσης, τις πολιτικές δυνάμεις που «την περίοδο του 2008, του 2009, του 2010 δεν μπόρεσαν να βρουν έναν κοινό τόπο ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την επικίνδυνη κατάσταση» στην οποία έχει μπει η χώρα και συμπληρώνει ότι πρέπει «να βγούμε πλέον από αυτή τη δίνη και να μπούμε στις αγορές, να αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί».

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρεται επίσης στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, επισημαίνοντας ότι η Σοσιαλδημοκρατία «για δεκαετίες νομιμοποιούσε πολλές φορές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις οποίες ιστορικά είχε την ευθύνη να ακυρώνει», με αποτέλεσμα σήμερα η Ευρώπη να ζει τη μεγαλύτερη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ωστόσο σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη στην πολιτική των σοσιαλιστών εμπεριέχεται η συμμαχία με την Αριστερά και τους Πρασίνους. «Αυτό είναι ένα νέο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που διαμορφώνεται. Ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει σιγά- σιγά να διαμορφωθεί και στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σημειώνει ότι τα πράγματα δεν έχουν αυτό τον χαρακτήρα ο οποίος πολλές φορές εμφανίζεται και ζητάει «να κατέβουν οι τόνοι», «να μην διογκώνουμε αυτά τα ζητήματα». «Έρχεται η τουριστική περίοδος και αυτά όλα είτε ηθελημένα είτε αθέλητα αξιοποιούνται από όσους έχουν λόγο. Εμείς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το Λιμενικό Σώμα που είναι στην πρώτη γραμμή -και θέλω να ευχαριστήσω όλα αυτά τα στελέχη-, παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα», τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Κύριε υπουργέ, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εσείς ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους εκπροσώπους των θεσμών;

Απ: Κοιτάξτε, έχω ξαναπεί και θα το επαναλάβω ότι ο τόπος έπρεπε να αποφύγει πάση θυσία την εμπλοκή του σε αυτή την περιπέτεια. Δυστυχώς οι πολιτικές δυνάμεις την περίοδο του 2008, του 2009, του 2010 δεν μπόρεσαν να βρουν έναν κοινό τόπο ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να ζούμε πλέον μία αδιέξοδη κατάσταση μέχρι σήμερα. Τι πρέπει να κάνουμε; Πώς θα απαλλαγούμε από αυτή τη δεινή πραγματικότητά; Ο μόνος τρόπος είναι να βγούμε πλέον από αυτή τη δίνη και να μπούμε στις αγορές, να αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλέον, με αυτούς που μπλέξαμε. Είναι άνθρωποι που δυστυχώς, εκ των υστέρων αναγνωρίζουν ότι οι πολιτικές που μας επιβάλλουν δεν ήταν και τόσο αποδοτικές. Τώρα διαβάζω ότι αναγνωρίζει το Ταμείο πως έπρεπε να παρέμβει πιο ουσιαστικά στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Λοιπόν, από εκεί και πέρα είναι για άλλη μια φορά μια ακόμη δύσκολη καμπή, και από την στιγμή που λέμε ότι υπάρχει στόχος να βγει η χώρα από αυτή τη δίνη θα πρέπει να πιούμε και αυτό το ποτήρι.

Ερ: Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης;

Απ: Η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τα κοινωνικά δικαιώματα, μέχρι του σημείου που τα πράγματα φτάνουν σε ένα όριο. Κι’ αυτό δεν μπορεί να της το αμφισβητήσει κανείς. Ας λάβει κανείς υπόψη του για ποιο πράγμα και για τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε.

Ερ: Κύριε υπουργέ, πώς σχολιάζετε τις τοποθετήσεις του κ. Φίλη όσο αφορά το θέμα των εξοπλιστικών και την αντιπαράθεσή του με τον κ. Καμμένο;

Απ: Νομίζω ότι έχει ανοίξει ένας διάλογος ο οποίος δεν συνεισφέρει στην εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος κάτω από αυτούς τους όρους. Η κυβέρνηση, νομίζω ότι δουλεύει συλλογικά και οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

Ερ: Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, και επίσης εκτιμάτε ότι πρέπει να ανοίξει τώρα η συζήτηση για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Απ: Οι ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα δεν εμπόδισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση δικών του πολιτικών, για να είμαστε και δίκαιοι και ειλικρινείς. Δεύτερον, οι ΑΝΕΛ κράτησαν μία καθαρή, σταθερή στάση στο πλευρό της κυβέρνησης και στις πιο δύσκολες στιγμές. Οφείλει κανείς να τους αναγνωρίσει. Από εκεί και πέρα ο διάλογος στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο πρέπει να συνεχιστεί καθ’ υπερβάση όλων μας, διότι φθάσαμε πλέον σε αυτό το χώρο να προσωποποιούμε τις αντιθέσεις και αυτό είναι τραγικό, είναι αδιέξοδο. Πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος, διάλογος που άρχισε ήδη στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή η ίδια η Σοσιαλδημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι για δεκαετίες νομιμοποιούσε πολλές φορές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις οποίες ιστορικά είχε την ευθύνη να ακυρώνει. Δηλαδή υλοποιούσε πολιτικές που νομίζαμε ότι στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού θα έδιναν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σήμερα η Ευρώπη να ζει τη μεγαλύτερη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Λοιπόν αυτό το πλήρωσε η Σοσιαλδημοκρατία. Τώρα λοιπόν φαίνεται ότι στην πολιτική που θέλει να ξεδιπλώσει περιέχει τη συνεργασία, τη συμμαχία με την Αριστερά και τους Πρασίνους. Αυτό είναι ένα νέο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που διαμορφώνεται. Ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει σιγά- σιγά να διαμορφωθεί και στην Ελλάδα, ώστε να αποκατασταθεί η ψυχολογία και να χτιστούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους γιατί αυτοί είναι που θα υλοποιήσουν τις όποιες πολιτικές. Βεβαίως απ’ όλους μας έγιναν ενδεχομένως λάθη και προσωπικές αντεγκλήσεις, και μάλιστα σε ακραία σημεία, αλλά σιγά- σιγά η ηρεμία και η νηφαλιότητα κερδίζει έδαφος.

Ερ: Κύριε υπουργέ, ο κ. Φίλης κάλεσε την κ. Γεννηματά να υποστηρίξει μια τυχόν νέα πρόταση για την απλή αναλογική. Αυτό, επειδή εσείς χειριστήκατε τον εκλογικό νόμο, μπορεί να συμβεί;

Απ: Ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά υπάρχει το ζήτημα να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές και αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί η κ. Γεννηματά. Νομίζω ότι εκεί έγινε ένα λάθος… Εγώ μέχρι την στιγμή που κατέθεσα το νόμο είχα την εντύπωση ότι θα είχα την υποστήριξη της κ. Γεννηματά. Μετά δημιουργήθηκαν άλλα ζητήματα. Ωστόσο εκτιμώ ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί και εάν βρεθούν οι 200 ψήφοι να επανέλθει το ζήτημα στη Βουλή.

Αλλά εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί ένας τρόπος για τη ψήφο των ομογενών. Ένα ζήτημα που έχει ξεκινήσει από το 2000 χωρίς αποτέλεσμα και το οποίο πρέπει να διευθετήσει αυτή η κυβέρνηση. Μπορούμε να υιοθετήσουμε το πορτογαλικό μοντέλο, και πέντε έδρες από τις έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας να δοθούν σε ανθρώπους της ομογένειας ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση της στη Βουλή.

Ερ: Κύριε Κουρουμπλή, ως υπουργός Ναυτιλίας ανησυχείτε από την κατάσταση που έχει δημιουργεί στο Αιγαίο με τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων;

Απ: Θέλω να καλέσω με κάθε ειλικρίνεια και νηφαλιότητα, αγγίζοντας τον πατριωτισμό όλων εσάς που γράφετε σε εφημερίδες και μιλάτε σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, να μην διογκώνουμε αυτά τα ζητήματα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Έρχεται η τουριστική περίοδος και αυτά όλα είτε ηθελημένα είτε αθέλητα αξιοποιούνται από όσους έχουν λόγο. Εμείς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το Λιμενικό Σώμα που είναι στην πρώτη γραμμή -και θέλω να ευχαριστήσω όλα αυτά τα στελέχη-, παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και δεν νομίζω ότι τα πράγματα έχουν αυτό τον χαρακτήρα ο οποίος πολλές φορές εμφανίζεται, γι’ αυτό ζητάω να κατέβουν οι τόνοι.

Ερ: Κύριε υπουργέ εκτιμάτε ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή χωρίς κραδασμούς;

Απ: Αυτή τη στιγμή εκείνο που θα ήταν καταστροφικό και δεν θα ήθελε ποτέ η Ελλάδα, είναι η πολιτική αστάθεια. Όπως αντιλαμβάνεστε η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα σε μια ρευστή γεωστρατηγικά περιοχή που διαθέτει πολιτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητας για την Ελλάδα έχει δυο πλευρές κρίσιμες. Τα θέματα της οικονομίας και τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό θα ήταν τραγικό να βρεθεί η χώρα ακυβέρνητη- και εκεί θα οδηγούσε μια πτώση της κυβέρνησης. Λοιπόν ας μη βιάζονται κάποιοι ας κάνουν υπομονή και θα έρθει η ώρα. Ο ελληνικός λαός εξέλεξε την κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια . Όταν θα ΄ρθει εκείνη η ώρα θα κρίνει ο ελληνικός λαός τι έκανε αυτή η κυβέρνηση τι προσπάθησε να κάνει τι αποτέλεσμα είχε και στην καθημερινότητα και σε άλλα ζητήματα. Αν κρίνει με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, θα απονείμει δικαιοσύνη. Για εμάς τους πολιτικους, ο δικαστής μας είναι ο ελληνικός λαός.

Ερ: Και όπως έχετε πει θα κριθούμε όλοι το 2019.

Απ: Έτσι πάντα.