: Ο θα ανοίξει στις 14/5 με , με PCR πριν από την άφιξη και με την αναχώρηση

 

Σημαντική για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στην Ευρώπη είναι η δημιουργία Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού ως αποδεικτικού ότι ένα άτομο έχει κατά της νόσου, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει, με κωδικό QR ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά του, για το οποίο την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν επί κατευθυντήριων γραμμών. Ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν είναι να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των ψηφιακών «πράσινων» πιστοποιητικών σε όλη την Ε.Ε. έως τα τέλη Ιουνίου ώστε να «ξεκλειδώσουν» αξιόπιστα οι μετακινήσεις.

 

Πότε ανοίγουν τα

Στο μέτωπο των ξενοδόχων, ξεκινώντας από την περίοδο του Πάσχα, για δεύτερη φορά, όπως και πέρυσι, η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά, με λίγες εξαιρέσεις μονάδων που θα είναι φέτος ανοικτές (σε αντίθεση με το Πάσχα του 2020) στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα πέριξ, όπως γύρω από την Αθήνα, στην Αττική Ριβιέρα, για να υποδεχθούν Αθηναίους που θα θελήσουν μια κοντινή απόδραση επιλέγοντας ξενοδοχείο ή ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης , σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Από το εξωτερικό, ακόμη και με την άρση του μέτρου της 7ήμερης καραντίνας που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα 19/4 για πτήσεις από την Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες εκτός Ε.Ε. (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΑΕ, Σερβία), οι επισκέπτες είναι ανύπαρκτοι και το ίδιο αναμένεται για το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον όσο διαρκούν οι λοιποί περιορισμοί και απαγορεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Η απαγόρευση πάντως των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την πασχαλινή περίοδο έβαλε αντίστοιχα φρένο και στα όποια σχέδια, ακόμη και από τους μεγαλύτερους ομίλους, για άνοιγμα ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς ώστε να λειτουργήσουν με τον εσωτερικό τουρισμό ως ένα πρώτο crash test για το καλοκαίρι. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία από τις Ενώσεις Ξενοδόχων, η πλειονότητα των ξενοδοχείων πρόκειται να ανοίξει το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να υπάρξει καλύτερη ροή στις κρατήσεις. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ενώ πέρυσι άνοιξαν 6 στους 10, «φέτος το καλοκαίρι θα ανοίξουν όλοι γιατί δεν υπάρχουν τα περιθώρια για δεύτερη χρονιά να είναι κλειστοί, χωρίς κανένα έσοδο».

Στις μετρημένες του ενός χεριού εξαιρέσεις για το Πάσχα είναι ο όμιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, με ένα χαρτοφυλάκιο 40 ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα, ο οποίος πέρυσι, στην πρώτη σεζόν COVID-19, λειτούργησε 15 ξενοδοχειακές μονάδες φιλοξενώντας 50.000 επισκέπτες και φέτος ανοίγει πρώτος για την εορταστική περίοδο το «Cape Sounio» στην Αττική Ριβιέρα, ενώ τα υπόλοιπα ξενοδοχεία πρόκειται να επανεκκινήσουν αργότερα, από τον επόμενο μήνα και μετά. Αντίθετα, κλειστό παραμένει το «Grand Resort Lagonissi», επίσης στην Αττική Ριβιέρα, του ομίλου Μαντωνανάκη, με προγραμματιζόμενη επαναλειτουργία στις 4 Ιουνίου.

Στους ελάχιστους που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα, μετά από παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας, είναι το 5άστερο «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη, που διαχειρίζεται ο όμιλος Σαββίδη, ο οποίος ωστόσο ανέβαλε για αργότερα, στις αρχές Ιουνίου αντί της 29ης Απριλίου, την έναρξη λειτουργίας του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική. Επίσης στη Χαλκιδική για αργότερα, στις 15 Μαΐου, μετατέθηκε η επαναλειτουργία του 5άστερου «Miraggio Thermal Spa Resort», με τις επηρεαζόμενες κρατήσεις, αφίξεις από τις 27 Απριλίου έως τις 14 Μαΐου, να μετακινούνται σε μεταγενέστερη ημερομηνία τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Από τον όμιλο Sani/Ikos, με μονάδες στη Χαλκιδική αλλά και σε Κω και Κέρκυρα, το «Sani Resort» της Χαλκιδικής ανοίγει στις 14 Μαΐου και ακολουθούν στις 17 και 27 τα Ikos. Στην Πελοπόννησο, η Costa Navarino στη Μεσσηνία, την οποία διαχειρίζεται η ΤΕΜΕΣ, ανοίγει επίσης τον ελληνικό τουρισμό και θα υποδέχεται τους επισκέπτες για τη νέα σεζόν από τις 19 Μαΐου στο ξενοδοχείο «The Westin Resort» και από τις 23 Μαΐου στο «The Romanos».

Aντίστοιχα, ο όμιλος Μήτση, πέρα από το «Sofitel» του αεροδρομίου που παραμένει ανοικτό, από τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξει τέσσερα από το σύνολο των 17 ξενοδοχείων που διαθέτει. Μεταξύ αυτών και το 5άστερο της Ρόδου, το «Mitsis Grand Hotel», το οποίο είχε ανοίξει μέσα στον Απρίλιο (και έκλεισε εκ νέου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας) για το οκταήμερο πιλοτικό πρόγραμμα διακοπών «Safe Corridor» των 188 επισκεπτών από την Ολλανδία με την έγκριση ολλανδικής και ελληνικής κυβέρνησης και στόχο «τη συλλογή δεδομένων σχετικά μετην πραγματοποίηση ασφαλών και υπεύθυνων ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με λεπτομερή πρωτόκολλα υγιεινής που περιλάμβαναν PCR tests 72 ώρες πριν και rapid tests 4 ώρες πριν το ταξίδι προς και από την Ελλάδα, τα οποία ήταν όλα αρνητικά.

Πάντως, το θέμα των μοριακών τεστ PCR πριν από την άφιξη/αναχώρηση φαίνεται ότι απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ταξιδιωτική βιομηχανία και κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η σύσταση της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο (82% της διεθνούς αεροπορικής κοινότητας). Η ΙΑΤΑ ζητεί τώρα από τις κυβερνήσεις να φροντίσουν ώστε να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των διεθνών ταξιδιών λόγω των μέτρων που απαιτούν σε σχέση με το επωμιζόμενο κόστος απομόνωσης/καραντίνας , το κόστος των τεστ κ.ά. «Με το κόστος των PCR στα 100 δολάρια -τουλάχιστον- και την ανάγκη για πολλαπλά τεστ στη διάρκεια μιας μετακίνησης το κόστος ανεβαίνει υπέρμετρα, πολύ περισσότερο για τις οικογένειες, γυρίζοντας δεκαετίες πίσω τα ταξίδια, όταν αυτά ήταν λιγότερο προσιτά οικονομικά για τον μέσο ταξιδιώτη», αναφέρει η ΙΑΤΑ, με την τουριστική βιομηχανία να προκρίνει ως έτερη λύση τα rapid tests.

Πέραν του υψηλού κόστους, ένα ακόμη ζήτημα που προτάσσει η ταξιδιωτική αλυσίδα είναι οι περιορισμένες δυνατότητες δημοφιλών προορισμών -μεταξύ των οποίων φαίνεται ότι περιλαμβάνονται και τα ελληνικά νησιά- από πλευράς υποδομών να υποστηρίξουν τη διενέργεια χιλιάδων τεστ μέσα σε μία ημέρα με την επιστροφή των τουριστών στη χώρα τους, ειδικά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, όπου αναμένεται και η μεγάλη συγκέντρωση της ζήτησης φέτος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι -ώστε να προκριθεί- η λύση του τεστ των 72 ωρών πριν από την άφιξη στον προορισμό και rapid test κατά την αναχώρηση.

Αυτή τη στιγμή για τις αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, η είσοδος ταξιδιωτών από χώρες της Ε.Ε. και τις πέντε προαναφερθείσες εκτός Ε.Ε. επιτρέπεται χωρίς 7ήμερη καραντίνα εφόσον αυτοί έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξη ή στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για COVID-19 και προσκόμισης του σχετικού πιστοποιητικού. Επισημαίνεται εδώ ότι η δυνατότητα παροχής PCR τεστ από τα ελληνικά ξενοδοχεία προβλέπεται και στα υγειονομικά πρωτόκολλα μέσω της ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή δεν λείπουν και οι πρωτοβουλίες στον ιδιωτικό τομέα, σε επίπεδο ενώσεων ξενοδόχων ή μεμονωμένα, για επιδότηση του κόστους.