Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για την πορεία των κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης,

Αρχικά, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «ο στόχος των κατά του Covid-19 ήταν η προστασία από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», σημειώνοντας πως «είναι στόχος που έχει επιτευχθεί απόλυτα και αποτελεσματικά, παρά την κυκλοφορία των μεταλλάξεων και κυρίως της παραλλαγής Δέλτα».

«Θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι δεν αποτελούσε αρχικό στόχο των εμβολίων η μείωση της μετάδοσης του ιού. Μεγάλος αριθμός μελετών με διαφορετικούς χρόνους και συνθήκες αφορά την μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, λιγότερο συχνά από τους ανεμβολίαστους, και ο κίνδυνος αυξάνει όταν στο περιβάλλον υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο», σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες με μοριακό έλεγχο». «Το επίπεδο της χημικής ανοσίας του εμβολιασμένου επιδρά στην τοπική ανοσία, δηλαδή στους βλεννογόνους μύτης -στόματος του ανώτερου αναπνευστικού, και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη την μόλυνση των εμβολιασμένων», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Για την ανοσία

Αναφερόμενη στην ανοσία, η πρόεδρος της Επιτροπής σχολίασε πως «η ενίσχυση της ανοσίας, και της γενικής και της τοπικής, με τη χορήγηση της τρίτης δόσης φαίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, με αντίκτυπο την μείωση των , όπως έχει φανεί ήδη με την μελέτη στο Ισραήλ», προσθέτοντας ότι σε δυο, τρεις μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση.

Ακόμη, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης σε νοσήσαντες και νόσου σε εμβολιασμένους. Η ανοσία από την φυσική νόσο φαίνεται να εξασθενεί και η προστασία που προσφέρει δεν είναι η ίδια για όλα τα άτομα και για όλες τις μορφές της νόσου»

Σημείωσε δε ότι «νόσος και εμβολιασμός θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη προστασία».

Αύριο στο emvolio.gov.gr οι οδηγίες για την 3η δόση σε όσους έχουν νοσήσει

Αύριο (23/11) θα ανακοινωθούν – σύμφωνα με τον γγ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους – οι οδηγίες για την 3η δόση σε όσους πολίτες έχουν νοσήσει και το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει της δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στο emvolio.gov.gr.

Επιπλέον ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mRNA εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mrna εμβόλιο.

Όσοι έκαναν μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με mRNA.

Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mRNA εμβόλιο και την δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

Εν τω μεταξύ, στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου της Αμερικής αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η ενίσχυση της ανοσίας με την χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον, είπε, προσθέτοντας ότι σε δυο, τρείς μέρες τα αντισώματα αυξάνονται με την αναμνηστική δόση. Τόνισε επίσης, ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού , λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».