Κορονοϊός: Τελικά η χρήση μάσκα μειώνει τις μολύνσεις;

Η έδειξε ότι και το τακτικό πλύσιμο των χεριών φαίνεται να παρέχει ανάλογα σημαντική προστασία (μείωση 53% του κινδύνου λοίμωξης), όμως λόγω του μικρού αριθμού των σχετικών μελετών η στατιστική αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης θεωρήθηκε σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Εδιμβούργου στη Σκωτία και Μόνας στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 35 επιστημονικές έρευνες από διάφορες χώρες. Στη μελέτη συμμετείχε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευρώπη Θεοδωράτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2003).

Συνδυάζοντας τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από όλες τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκριτικά η μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό κατά 57%, έναντι μείωσης 25% από την τήρηση των αποστάσεων. Γι’ αυτό, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση μάσκας παράλληλα με τους εμβολιασμούς.

Η μελέτη έδειξε ότι και το τακτικό πλύσιμο των χεριών φαίνεται να παρέχει ανάλογα σημαντική προστασία (μείωση 53% του κινδύνου λοίμωξης), όμως λόγω του μικρού αριθμού των σχετικών μελετών η στατιστική αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης θεωρήθηκε σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας.

ip[
Exit mobile version